Evropska komisija: Tehnološki giganti treba da plaćaju veći porez jer su „pobednici“ pandemije

Izvor: Advertiser-Serbia.com, 07.Sep.2020, 15:14

Evropska komisija: Tehnološki giganti treba da plaćaju veći porez jer su „pobednici“ pandemije

Evropski komesar za ekonomiju i oporezivanje Paolo Gentiloni je poručio da su tehnološke kompanije zapravo „pobednici“ u pandemiji korona virusa s obzirom na zaradu i da bi u skladu s tim trebale da plaćaju veći porez u Evropi

CNBC piše da je Gentiloni o ovoj temi govorio na Forumu Evropske kuće Ambrosetti, a njegov komentar je usledio nakon primetnog stalnog razdora između SAD-a i EU oko oporezivanja kompanija >> Pročitaj celu vest na sajtu Advertiser-Serbia.com << kao što su Apple, Alphabet i Amazon.

To je glavni problem„, dodao je Gentiloni priznajući poteškoće u prevazilaženju razlika sa SAD-om.

Međutim, bivši italijanski premijer dodao je da više nije moguće „prihvatiti činjenicu da ti tehnološki giganti, pobednici krize, ne plaćaju značajan iznos poreza u Evropi„.

Evropska komisija je 2018. godine predložila digitalni namet od tri posto tvrdeći da poreski sistem treba ažurirati za digitalno doba. Međutim, Bela kuća je rekla da je digitalni porez nepravedan jer je nesrazmerno uticao na američke kompanije.

Za to vreme, Evropska komisija je kazala da bi digitalne kompanije u proseku trebale da plaćaju 9,5 posto poreza u poređenju s 23,2 posto koliko plaćaju tradicionalne kompanije.

Međutim, nakon pandemije korona virusa, tehnološke kompanije su ostvarile velike zarade pogotovo zbog masovnog rada na daljinu koji su praktikovala gotovo sva preduzeća, a takođe prihodi su ostvareni i od kupovine tehnoloških uređaja i skidanja brojnih aplikacija.

Tehnološki giganti su zahvaljujući svojim platformama proglašeni pobednicima u ovoj krizi uzimajući u obzir ekonomski aspekt„, kazao je Gentiloni.

Izvor: klix.ba

Nastavak na Advertiser-Serbia.com...






Povezane vesti

"TEHNOLOŠKI GIGANTI SU POBEDNICI I TREBALO BI DA PLATE VIŠE" Još traju nesuglasice SAD i EU oko digitalnog poreza

Izvor: Blic, 08.Sep.2020, 08:33

SAD i Evropska unija se ne slažu oko oporezivanja kompanija kao što su Epl, Alfabet i Amazon, a prema rečima evropskog komesara za ekonomiju i oporezivanje Paola Đentilonija, tehnološki giganti su "pobednici" ove pandemije i trebalo bi da plate "fer" porez u Evropskoj uniji, piše CNBC.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Advertiser-Serbia.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Advertiser-Serbia.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.