Evropa: Ponovo rekordan broj novozaraženih u Rusiji; Švedska zaustavila testiranja na kovid

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Feb.2022, 11:27

Evropa: Ponovo rekordan broj novozaraženih u Rusiji; Švedska zaustavila testiranja na kovid

U Rusiji je danas registrovan rekordan broj novih slučajeva korona virusa, pošto je potvrđen kod 183.103 osobe.

U poslednja 24 sata preminulo je 669 kovid pacijenata, čime se ukupan broj žrtava korone popeo na 337.390, prenosi TASS.

Od početka pandemije zaraženo je više od 13 miliona građana Rusije.

Švedska zaustavila testiranja na kovid

Švedska je zaustavila testiranja na kovid-19, čak i među osobama koji pokazuju simptome >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << infekcije, pa su mobilni šatori, centri za uzimanje briseva zatvoreni, a obustavljeno je i slanje testova na kućne adrese, prenosi danas AP.

Ovaj potez deluje u sukobu s ponašanjem ostalih evropskih nacija, ali pojedini stručnjaci navode da bi to moglo postati normalno ponašanje jer skupo testiranje ne donosi korist kada je reč o lako prenosivom, ali blažom varijantom omikron soja korona virusa, pošto pojedine vlade

razmatraju lečenje kovid-19 kao i drugih endemskih bolesti.

Došli smo do tačke u kojoj troškovi i relevantnost testiranja više nisu opravdani, rekla je šefica švedske agencije za javno zdravlje Karin Tegmark Vizel.

Ako bismo imali opsežno testiranje prilagođeno svima koji imaju kovid-19, to bi značilo pola milijarde kruna nedeljno (oko 55 miliona dolara) i dve milijarde mesečno (220 miliona dolara), dodala je Tegmark Vizel.

Počev od srede, samo zdravstveni radnici i radnici koji neguju starije osobe i najugroženiji imaće pravo na besplatno PCR testiranje ako su simptomatski, dok će od ostatka stanovništva jednostavno biti zatraženo da ostane kod kuće ako pokaže simptome koji bi mogli biti kovid-19.

Antigenski testovi se mogu kupiti u supermarketima i apotekama, ali ti rezultati se ne prijavljuju zdravstvenim vlastima.

Privatni zdravstveni radnici, takođe, mogu ponuditi testiranje i nuditi sertifikate za međunarodna putovanja, ali država i zdravstveno osiguranje neće nadoknađivati taj trošak.

Visoke stope vakcinacije u Švedskoj stvaraju optimizam među zdravstvenim zvaničnicima, a studija iz 2020. godine, objavljena u utorak, pokazuje antitela u 85 odsto uzoraka uz studije.
Pogledaj vesti o: Coronavirus

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

U Pčinjskom okrugu 264 nova slučaja kovida

Izvor: JužneVesti.com, 09.Feb.2022

U poslednja 24 sata, 264 građana Pčinjskog okruga dobila su pozitivan nalaz na kovid, a testirana 592. Skoro polovina novozaraženih je iz Vranja, gde je potvrđeno 137 novih slučajeva. Kovid je registrovan i kod 24 deteta. ..Među novopotvrđenim slučajevima u okrugu nalazi se i 45 Bujanovčana,...

Nastavak na JužneVesti.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.