Evropa: Rekordan broj umrlih u jednom danu u Turskoj; U Britaniji najmanje umrlih od septembra

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Apr.2021, 13:13

Evropa: Rekordan broj umrlih u jednom danu u Turskoj; U Britaniji najmanje umrlih od septembra

Nemačka danas obeležava Dan sećanja na skoro 80.000 ljudi, koji su umrli od posledica kovid-19, prenosi Juronjuz.

Ranije danas, nemačka kancelarka Angela Merkel i predsednik Frank Valter Štajnmajer prisustvovali su misi u Memorijalnoj crkvi cara Vilhelma, u Berlinu.

Bolest, umiranje i smrt ne mogu samo biti ostavljeni po strani u ovoj dugoj godini, rekao je presedavajući nemačke biskupske konferencije Georg Becing.

Oni su napravili duboke rezove u životima >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << mnogih ljudi, dodao je.

Merkel i Štajnmajer učestvuju u ceremoniji u koncertnoj hali u Berlinu, koja se uživo prenosi na javnom servisu.

Predsednik Nemačke Frank-Valter Štajnmajer predvodiće memorijalni dogadaj sa ostalim najvišim zvaničnicima u berlinskoj koncertnoj dvorani Koncerthaus, preneo je AP.

Njegova kancelarija je navela da je događaj posvećen, takođe, ožalošćenima koji nisu mogli da prate svoje rođake kada su umirali i za koje važni rituali žaljenja nisu bili mogući.

U Nemačkoj ukupan broj preminulih od korona virusa iznosi 79.914, što je peti najviši ukupan broj u Evropi, posle Britanije, Italije, Rusije i Francuske.

Nemačka kancelarka Angela Merkel pokušava da u parlamentu dođe do zakona kojim bi se naložilo povlačenje hitne kočnice u oblastima u kojima ima više od 100 novih slučajeva nedeljno na 100.000 stanovnika.

Nacionalna stopa danas je iznosila 162.

Zakon bi se odnosio na zatvaranje prodavnica, kulturnih i sportskih objekata, ograničenje ličnih kontakata i uvođenje policijskog časa.

Merkelova je kazala da je plan potreban da bi se sprečilo da nemački zdravstveni sistem postane preopterećen.

Rekordan broj umrlih u jednom danu u Turskoj

Turska je zabeležila novih 318 smrtnih slučajeva korona virusa u protekla 24 časa, što je najviša dnevna cifra do sada, saopštilo je danas Ministarstvo zdravlja.

Zvanični ukupni broj umrlih od posledica kovida 19 u Turskoj iznosi 35.926, prenosi Rojters.

Zabeleženo je oko 55.802 novih slučajeva.

Turska je trenutno na četvrtom mestu u svetu po dnevnom broju novih slučajeva na osnovu sedmodnevnog proseka, navodi se u izveštaju Rojtersa.

Makron: Sputnjik zasad ne igra ulogu u bržoj vakcinaciji u EU

Ruska vakcina protiv kovida Sputnjik V u ovom trenutku verovatno neće igrati ulogu u naporima Evropske unije da ubrza svoju vakcinaciju, jer još uvek nema odobrenje evropskog regulatora, izjavio je francuski predsednik Emanuel Makron.

„Ne mislim da je ruska vakcina danas rešenje za ubrzanje, jer će biti potrebno vreme da se dobije odobrenje evropske agencije i trebaće vremena da se na našem kontinentu proizvede takva vakcina“, rekao je Makron za američku televizijsku mrežu Si-Bi-Es u intervjuu emitovanom danas.

On je ukazao na činjenicu da je proizvodnja vakcina u Evropi ubrzana i da će Francuska biti u situaciji da ispuni svoje ciljeve uz pomoć onoga što ima sada.

Prema francuskom lideru, nekoliko država članice EU odlučile su da započnu rasprave o Sputnjiku, ali u EU postoji i nekoliko jednostavnih principa.

"Prvo, ako naše evropske sanitarne vlasti ne priznaju vakcinu, ne postoji način da se ova vakcina upotrebi na našem tlu. I u ovoj fazi ruska vakcina nije priznata od naših vlasti “, rekao je francuski predsednik.

U Britaniji najmanje umrlih od septembra

U Velikoj Britaniji je u poslednja 24 sata od posledica koronavirusa preminulo deset osoba, što je najmanje u jednom danu od 9. septembra prošle godine, saopštilo je Ministarstvo zdravlja.

U proteklom danu su registrovana 1.882 novoobolela, čime je nastavljen povoljan trend, jer ih je u subotu bilo 2.206, a u petak 2.756.

Od početka epidemije u Britaniji je registrovano 4.387.820 obolelih od kovida, a preminulo je 127.270 pacijenata.

Prema poslednjim podacima, u Velikoj Britaniji je prvu dozu vakcine protiv koronavirusa primilo 32.849.000 ljudi, što je nešto manje od 50 odsto populacije, a u subotu ih je imunizovano 156.000.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Njemačka odaje počast preminulima od korona virusa

Izvor: Nezavisne Novine, 18.Apr.2021

BERLIN - Njemačka danas odaje počast ljudima koje je izgubila od korona virusa, kojih je skoro 80.000, u trenutku kada se bori da se uhvati u koštac sa porastom broja zaraženih.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.