Evropa: Korona u Evropi ruši nove rekorde, Slovenija uvodi zabranu kretanja između opština

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Okt.2020, 07:53

Evropa: Korona u Evropi ruši nove rekorde, Slovenija uvodi zabranu kretanja između opština

U Italiji danas stupa na snagu uredba o zatvaranju barova, kafića i restorana najkasnije do 18 sati, zatvaranju teretana, bioskopa i bazene u pokušaju da zaustavi brzi ponovni rast korona virusa koji dostiže nove rekorde.

Mere, oko kojih su se juče dogovorili vlada premijera Đuzepea Kontea u Rimu i regionalne vlasti, uvode se nakon dve noći protesta u Napulju i Rimu protiv policijskog časa, koji je na snazi u više regiona od prošle nedelje, javlja Rojters.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<
Svesna ogromnih troškova gašenja ekonomije, rimska vlada je izjavila da ne želi da ponovi sveobuhvatno zaključavanje naloženo u prvoj fazi krize. Ali bila je primorana da postupno pojačava ograničenja, jer je pandemija ubrzavala nakon što je preko leta usporen rast broja novih slučajeva.

Uredba podstiče ljude da ne izlaze iz kuća i da ograniče kontakte sa bilo kim izvan njihove uže porodice, ali ne nameće obavezni policijski čas ili zaključavanje i omogućava radnjama i većini preduzeća da ostanu otvorene.

Ipak, usluga u barovima i restoranima biće podvrgnuta nizu kontrola kako bi se ograničila zaraza, a bioskopi, pozorišta, igračke sale i diskoteke biće zatvoreni.

Uredba takođe nalaže da se do tri četvrtine nastave u srednjim škola izvodi putem interneta kako bi se ograničio broj učenika u školskim zgradama.

U Nemačkoj potvrđeno više od 8.500 novih slučajeva

U Nemačkoj je u poslednja 24 sata potvrđeno 8.685 slučajeva korona virusa, objavio je danas Institut za infektivne bolesti Robert Koh.

U istom periodu preminule su 24 osobe od posledica virusa, prenosi Rojters.

Kako se navodi, od početka pandemije u Nemačkoj je od korona virusa obolelo 437.866, a preminulo 10.056 osoba.

Francuska prijavila novi najviši dnevni bilans obolelih od kovida

Francuska je u nedelju prijavila 52.010 novih slučajeva kovid-19, što je najviše novoobolelih u jednom danu od početka pandemije, saopštilo je Ministarstvo zdravlja ove zemlje.

Novi najviši dnevni bilans premašio je broj novozaraženih koji je potvrđen u subotu 45.422, a koji je u tom trenutku bio najveći od početka pandemije, prenosi Rojters.

Broj zaraženih korona virusom u Francuskoj uvećan je na 1.138.507, a preminulih na 34.761, nakon što je u prethodna 24 sata prijavljeno 116 novih smrtnih slučajeva od posledica kovid-19.

Francuska se u ovom trenutku nalazi na petom mestu u svetu po broju zaraženih korona virusom, nakon SAD, Indije, Brazila i Rusije, nakon što je potvrdila veći broj slučajeva kovid-19 od Argentine i Španije.

Slovenija od sutra uvodi zabranu kretanja između opština

Premijer Slovenije Janez Janša saopštio je da će u utorak biti uvedena zabrana kretanja između opština, koja će važiti na teritoriji čitave zemlje.

Zabrana, koja će biti na snazi tokom sedam dana, postepeno će biti ublažavana u onim regionima koji se budu najuspešnije borili s pandemijom korona virusa.

Janša je na Tviteru pozvao građane da svedu kontakte na minimum, kako bi restrikcije mogle da budu ukinute što je pre moguće, prenosi STA.

Premijer je rekao da će slučajevi u kojima će građani moći da napuste svoje opštine biti poput onih u martu, kada je na snazi bila slična mera.

Očekuje se da će izuzeci biti slični onima koji se odnose na zabranu kretanja između regiona koja je već na snazi, kao što su putovanje radi odlaska na posao, radi bavljenja poljoprivredom, odlaska kod lekara ili u apoteke, brige o bliskom srodniku.

Janša je ponovio raniju izjavu ministra zdravlja Tomaža Gantara da će više od 700 kreveta uskoro biti spremno za lečenje pacijenata obolelih od kovid-19, kao i da su toku razgovori o pripremi dodatnih 300 mesta.

U Sloveniji je juče zabeleženo 1.675 novih slučajeva zaraze korona virusom, čime je ukupan broj potvrđenih slučajeva uvećan na 14.288. Od posledica kovid-19 u ovoj zemlji je do sada preminuo 241 pacijent, od kojih šest u poslednja 24 sata.

Bugarska: Zaraženo još 327 osoba, 10 preminulo

U poslednja 24 sata u Bugarskoj je od korona virusa obolelo još 327 osoba, dok je 10 osoba preminulo, objavljeno je na državnom sajtu za praćenje stanja u vezi sa kovidom-19. Testirano je 2.257 osoba, od kojih je 14,49 odsto bilo pozitivno na virus, prenosi BTA. U Bugarskoj je trenutno aktivno 18.441 slučajeva, od kojih je 146 hospitalizovano. Najviše obolelih je u Sofiji.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Italija se "zatvara" u 18 časova

Izvor: B92, 26.Okt.2020

U Italiji danas stupa na snagu uredba o zatvaranju barova, kafića i restorana najkasnije do 18 sat.

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.