Izvor: Radio 021, 05.Jul.2020, 10:40

Epidemiolozi: Ne postoje mere koje mogu da zaštite od virusa korona tokom seksa

Ne postoje nikakve mere koje mogu u bitnoj meri smanjiti rizik od prenosa Covid-19 sa zarazne osobe na osetljivu osobu tokom odnosa, upozorava hrvatski epidemiolog Bernard Kaić.

"Seks, odnosno, polni odnos je bliski kontakt i tačka. Nezavisno od poze, rukavica. Ne postoje nikakve mere koje mogu u bitnoj meri smanjiti rizik od prenosa sa zarazne osobe na osetljivu osobu, šta god o tome mudro pisali Njujorčani i Britanci", rekao je za Jutarnji list Kaić, inače načelnik epidemiološke >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << službe Hrvatskog zavoda za javno zdravlje.

"Iako se virus SARS-CoV2 nalazi u telesnim tečnostima, za sada nema jasnih dokaza da se Covid-19 prenosi polnim putem prilikom polnog odnosa odnosno putem semene ili vaginalne tekućine. No s obzirom na prenos prilikom dodira i bliskog kontakta s obolelom osobom, polni odnos i intimni kontakt predstavljaju rizik za prenos Covida-19", kaže epidemiolog Tatjana Nemeth Blažić.

Kako dodaje, za zaštitu od polno prenosivih bolesti, kao i drugih neželjenih posledica polnih aktivnosti, ključno je odgovorno polno ponašanje koje uključuje izbegavanje rizičnog polnog ponašanja (rano stupanje u odnose, često menjanje partnera, nekorištenje kondoma, polni odnosi pod uticajem alkohola ili psihoaktivnih sredstava odnosno droga).

"S obzirom na to da je kod stupanja u ljubavnu odnosno intimnu vezu neizbežan bliski kontakt, glavne savete za zaštitu od Covid-19 (održavanje razmaka među osobama od oko dva metra, izbegavanje rukovanja, redovno i često pranje ruku, održavanje respiratorne higijene i higijene okoline) nije u potpunosti moguće primeniti za zaštitu prilikom intimnih kontakata. Druženje u manjem krugu poznatih ljudi, izbegavanje druženja s većim brojem nepoznatih ljudi, izbegavanje boravaka u zatvorenim prostorima može pomoći kod smanjenja rizika za prenos Covid-19", navodi ona, prenosi N1.

Autor: N1

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.
Pogledaj vesti o: Coronavirus

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.