Izvor: JUGpress.com, 31.Mar.2020, 19:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EK radi na suzbijanju dezinformacija oko korona virusa

BRISEL

(RSE)

Predsednica Evropske Komisije (EK) Ursula fon der Lajen (Ursula von der Leyen) je upozorila javnost na posledice koje mogu izazvati lažne vesti oko korona virusa i pozvala građane da veruju isključivo predstavnicima zvaničnih zdravstvenih organizacija.

“Oni koji šire dezinformacije vam štete. Dezinformacija vas može koštati života”, upozorila je šefica Evropske komisije u video poruci koju je uputila javnosti, dodajući da oko bolesti >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << COVID-19, treba verovati samo podacima koje objavljuje Svetska zdravstvena organizacija ili medijima sa evidencijom tačnosti.

Evropska komisija je na zvaničnoj internet stranici pokrenula poseban odeljak koji se bavi odgovorima na sva relevantna pitanja oko korona virusa.

U posebnoj video-poruci, fon der Lajen je naglasila da talas lažnih vesti oko korona virusa, raste “na osnovu neizvesnosti, anksioznosti oko informacija koje se rapidno menjaju”.

Ona je potvrdila da EK radi sa onlajn medijima kako bi se ohrabrili da pojačaju svoje delovanje protiv dezinformacija o korona virusu. To se čini tako što, odgovorni onlajn mediji, omogućavaju lakši pristup zvaničnim izvorima, poput organa javnog zdravstva, te demotiraju, pa čak i uklanjaju štetni sadržaj ili pogrešne oglase.

Fon der Lajen je pozvala društvene mreže da podele podatke sa zajednicom koja proverava činjenice, s ciljem da se uklone opasni oglasi.

Inače, posebno telo Evropske unije (EUvsDisinfo) koje se bavi borbom protiv dezinformacija pažljivo prati sve lažne informacije koje se namerno plasiraju u javnost. U nedavnoj publikaciji eksperti EU su pronašli da su rasprostranjeni “prokremlinski napori” na dezinformisanju oko COVID-19, tako što se prenose kontradiktorne poruke s ciljem da se javnost zbuni.

Ni mediji na Zapadnom Balkanu nisu bili imuni na dezinmormacije vezane za korona virus. Eksperti EU očekuju da će u bliskoj budućnosti doći do jačanja teorija zavere oko COVID-19, posebno u kontekstu predstojećih izbora u Srbiji i Severnoj Makedoniji i protesta koji su u toku u Albaniji i Crnoj Gori.

PodeliteKlikom podijelite na Facebooku(Otvara se u novom prozoru)Podijeli na Twitteru (Otvara se u novom prozoru)Kliknite za slanje e-pošte prijatelju(Otvara se u novom prozoru)Kliknite kako bi podijelili na Skype-u(Otvara se u novom prozoru)

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.