Izvor: Radio 021, 23.Apr.2020, 22:50

EBRD spremna da obezbedi podršku od 21 milijardu evra za borbu s pandemijom

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) spremna je da tokom ove i naredne godine državama u EBRD regionu i za 38 ekonomija u razvoju obezbedi paket podrške 21 milijardu evra da se izbore sa pandemijom virusa korona, ali i ekonomskim posledicama te zdravstvene krize.

Predsednik EBRD Suma Čakrabarti ocenio je da je COVID-19 izazov bez presedana za svet i EBRD region, a Banka se adaptira i koristi postojeće instrumente, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << ali i razvija nove kako bi obezbedila finansiranje i politike podrške kako bi se umanjila neposredna pretnja virusa, ističe se u saopštenju EBRD.

Ključni stub EBRD paketa solidarnosti je okvir za otpornost, koji obezbeđuje finansiranje za srednjoročnu likvidnost i radni kapital neophodan za klijente.

Potražnja je velika, pa će finansiranje u tom okviru iznositi četiri milijarde evra, umesto milijardu, do naredne procene do kraja godine, navodi u saopštenmju EBRD.

Banka će povećati i nivo finansiranja svog programa za finaniranje trgovine u ovako posebnim okolnstima, a biće omogućemo i restrukturiranje potreba određenih klijenata.

U saopštenju EBRD navodi da će ojačati uspostavljenje okvire za mala i srednja preduzeća i korporacije koje nisu klijenti EBRD.

Ove mere odnosiće se na sve sektore ekonomije, ali posebno one koji su jako pogođeni krizom, uključujući finansijske institucije, mala i srednja preduzeća, turizam, automobilsku industrija i transport, agrobiznis i proizvodnja medicinske opreme.

Autor: FoNet

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

EBRD spremna da utrostruči podršku Crnoj Gori

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 24.Apr.2020, 19:02

Spremni smo da utrostručimo našu podršku Crnoj Gori, kazao je predsjednik Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Sum Čakrabarti nakon razgovora putem video linka sa predsjednikom Crne Gore Milom Đukanovićem.  Paket je namijenjen malim i srednjim preduzećima, bankarskom sektoru, ali i za...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.