Dve devojčice među pobednicima u bogojavljenskim trkama na jugu Srbije

Izvor: JužneVesti.com, 19.Jan.2021, 16:02

Dve devojčice među pobednicima u bogojavljenskim trkama na jugu Srbije

Najhrabriji i najsmeliji plivači u pet gradova i opština na jugu zemlje učestovali su na tradicionalnoj manifestaciji plivanja za Časni krst, a ove godine, usled epidemije virusa korona, osim manjeg broja mesta gde se održavala trka, bilo je i manje učesnika. U Popšici kod Svrljiga do Časnog krsta prva je stigla 7-godišnja Sara Trajković, 15-godišnja Jovana Janković iz Surdulice pobedila je na Vlasinskom jezeru, >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << a među plivačima u Vladičinom Hanu, tradicionalno, bio je i predsednik Opštine Goran Mladenović.

Svake godine 19. januara organizuje se plivačka trka na dan kada Pravoslavna crkva i vernici proslavljaju praznik Bogojavljenje, a na niškom bazenu “Čair” prvi je od 15 plivača do Časnog krsta stigao 26-godišnji policajac Miloš Čičić koji je po drugi put osvojio titulu “Bogojavljenski vitez” jer je bio pobednik i 2016. godine.

Pobedu je, kako je rekao, posvetio svojoj devojci i porodici.

Iako se za trku prijavilo 19 takmičara, za troje su lekari pred sam start ustanovili da imaju tahikardiju, te im nije dozvoljeno da se takmiče, dok je jedan takmičar sam odustao kada je pipnuo vodu.

Plivalo se i na Gradskom bazenu u Vladičinom Hanu, gde je učestvovalo 26 odvažnih plivača iz Vladičinog Hana, Vranja, Bujanovca i Leskovca.

Do Krsta je prvi doplivao 15-godišnji Viktor Dimitrijević iz Leskovca, a i ove godine plivačima se pridružio predsednik Opštine Goran Mladenović, koji je nakon izlaska iz vode kratko prokomentarisao svoje učešće.

Za plivanje na temperaturi ispod nule važno je biti fizički spreman, ali je mnogo važnije imati volje i prelomiti u sebi i svojim mislima da uđete u ledenu vodu - rekao je Mladenović.

Najmasovnije je bilo u Surdulici, na Vlasinskom jezeru gde je učestvovalo 60 plivača sa celog juga Srbije, a najviše je bilo domaćih takmičara. Kako kažu iz Sportskog saveza Opštine Surdulica, najbrža je bila 15-godišnja Jovana Janković iz Surdulice. Sedmogodišnjakinja pobedila u selu kod Svrljiga; foto: Fejsbuk stana selo Popšica

Mnogi gradovi i opštine odustali su od tradicionalne manifestacije, ali Svrljižani nisu želeli da prekidaju tradiciju, pa su, iako se prijavilo osmoro, za Časni krst simbolično plivali Milan Mladenović i Milan Petković koji su podelili nagradu, veliki srebrni lanac.

Tradicija nije prekinuta ni u Popšici kraj Svrljiga, gde je liturgija najpre služena u manastiru Svetog Arhangela Gavrila u Pirkovcu, a plivalo se na prirodnom bazenu u Popšici, a od 11 učesnika, do Časnog krsta prva je stigla sedmogodišnja Sara Trajković.

Na gradskom bazenu u Kuršumliji danas je po 11. put održano plivanje, a učestvovalo je šest plivača. Najbrži je bio Stefan Ristović kome je pripala nagrada od 10.000 dinara i Časni krst.

Drugo mesto i 8.000 dinara osvojio je Vladimir Jovanović a treće mesto i 5.000 dinara osvojio je Dušan Nedeljković.

Nastavak na JužneVesti.com...






Povezane vesti

Na Vlasinskom jezeru najbrža do krsta Jovana Janković, bio i Tončev

Izvor: JUGpress.com, 19.Jan.2021

VLASINSKO JEZERO..Tradicionalno plivanje na Bogojavljenje održano je danas, po peti put, na Vlasinskom jezeru...Organizatori su opština Surdulica, Sportski savez Surdulica, Karate kluba ,,Tanden” iz Surdulice uz blagoslov vladike vranjskog Pahomija...Prema usaglašenom scenariju, i uz poštovanje...

Nastavak na JUGpress.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.