Đerlek: Epidemija obara crne rekorde, cela zemlja u opasnosti; Vekić: Sve je više zaraženih

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Nov.2020, 10:22

Đerlek: Epidemija obara crne rekorde, cela zemlja u opasnosti; Vekić: Sve je više zaraženih

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek kaže da je trenutno cela zemlja u opasnosti, jer epidemija virusa korona obara crne rekorde.

On je za TV Pink rekao da je virus u "velikoj brzini", da se preneo iz kafića i klubova u porodice.

"U bolnicama imamo cele porodice, dve, tri generacije leže zajedno. To se nije dešavalo u prvom i drugom talasu. Očigledno je klinička slika mnogo teža, to znači veći broj umrlih", naveo je Đerlek.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<
On je naglasio da će narednih sedam do deset dana broj novozaraženih ići uzlaznom linijom, da će se verovatno dostići broj od 8.000 novozaraženih, a broj umrlih može biti 45 do 50.

Ističe da statistički gledano Beograd više nije 50 odsto od ukupnog broja novoobolelih, da je to sada 30 odsto i da se desilo prelivanje u druge gradove te su veća žarišta u Novom Sadu, Pančevu, Kragujevcu, a pogoršava se situacija u Novom Pazaru.

"Zabrinjavajuće je stanje u celoj zemlji. Ministarstvo zdravlja i država se nadljudskim naporima trude da obezbede mesto za lečenje svakom pacijentu. U ovom trenutku smo prinuđeni da šaljemo pacijente iz Beograda u ostale delove Srbije samo da bi obezbedili mesto za svakog pacijenta", rekao je on.

On je naveo da se povećava broj testiranih osoba i da će ići na 30.000 testiranja na dnevnom nivou, jer su najopasniji pacijenti koji nemaju nikakve simptome.

Vekić: Situacija izuzetno teška, sve je više zaraženih

Situacija u zdravstvu je izuzetno teška, izjavio je državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Berislav Vekić i dodao da je potrebno obezbediti smeštajne kapacitete i zbrinuti veliki broj novozaraženih pacijenata.

On je na panelu u okviru Re-set samita, koji se održava onlajn, rekao da je sve više i zaraženih zdravstvenih radnika što otežava uslove rada, ali i dodao da se naš zdravstveni sistem tokom pandemije pokazao kao izuzetno fleksibilan.

"Za sada nijedan naš sugrađanin nije ostao nezbrinut, nije bio u situaciji da nije dobio adekvatnu zdravstvenu zaštitu", rekao je Vekić i apelovao na sve da se pridržavaju propisanih epidemioloških mera.

Vekić je govorio na panelu "Infrastrukturne promene zdravstva u digitalnoj eri" i istakao da se puno radi na digitalizaciji zdravstva, a sa njim se saglasio Nenad Paunović iz kabineta predsednice Vlade koji je rekao da se sa digitalizacijom zdravstvenog sistema krenulo mnogo pre pandemije korona virusa.

"Želimo da napravimo povezano, efikasno i kvalitetnije zdravstvo u kome su svi medicinski podaci digitalizovani i stalno dostupni lekarima, ali i pacijentima kroz elektronski zdravstveni karton", rekao je Paunović.

Pomenuo je da se radi na telemedicini kako bi se omogućilo da lekari i pacijenti komuniciraju na daljinu - putem telefona, onlajn platforme..., ali i da lekari međusobno komuniciraju na taj način i rešavaju probleme pacijenata.

Dodao je da sve to treba da se uradi na integrisan način - da se rezultati tih konsultacija na daljinu evidentiraju kao medicinska dokumentacija u elektronskom zdravstvenom kartonu, a da se ti pregledi plaćaju kroz RFZO kao i pregledi kada je pacijent fizički prisutan.

Između ostalog, naveo je da se radi na e-uputu, e-bolovanju i drugim procesima koji će unaprediti naš zdravstveni sistem, smanjiti administraciju i ubrzati procedure.

Vršilac dužnosti direktora Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" Verica Jovanović je navela da se, dok u Srbiju ne stigne vakcina protiv Kovida 19, radi na pripremnim fazama i definisanju ciljnih grupa stanovništva koje će prve tu vakcinu primiti.

"Na prvom mestu će u tom procesu biti zdravstveni radnici, potom starije stanovništvo, osobe koje imaju pridružena oboljenja i sve one vitalne službe koje će u najkraćem vremenskom periodu ovom vrstom imunizacije omogućiti da se u državi normalno funkcioniše, a sve na putu ka kolektivnom imunitetu", rekla je Jovanović.

Na panelu je govorio i Pavle Zelić iz Agencije za lekove i medicinska sredstva koji je rekao da su procesi koje obavlja ta agencija digitalizovani, odnosno prevedeni u elektronski oblik tokom 2019. godine, u oblasti medicinskih sredstava.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

"Epidemija obara crne rekorde, cijela zemlja u opasnosti"

Izvor: Nezavisne Novine, 26.Nov.2020

BEOGRAD - Sekretar Ministarstva zdravlja Srbije Mirsad Ðerlek kaže da je trenutno cijela zemlja u opasnosti, jer epidemija virusa korona obara crne rekorde.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.