Dizelaši i benzinci gube trku – električni i hibridi napreduju

Izvor: B92, 21.Avg.2023, 18:19

Dizelaši i benzinci gube trku – električni i hibridi napreduju

Tržište novih automobila je bilo vrlo turbulentno poslednjih godina, zbog raznih direktnih i indirektnih uticaja – korona, nestašica čipova, Ukrajina...

Kako pišu Polovni automobili, tako je tokom 2021. i 2022. godine uglavnom beležen pad na tržištu EU, mada su istovremeno električni i hibridni automobili ostvarili rast prodaje.

Inače, situacija se u međuvremenu značajno popravila >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << – u prvih 6 meseci 2023. prodaja novih automobila porasla je za +17.8%, dostižući 5.4 miliona novoregistrovanih automobila. Istina, to je i dalje ispod rezultata za isti period 2019. godine, kada je u prvih 5 meseci prodato 5.7 miliona automobila.

Pogledajmo kakva je bila situacija po pitanju vrste goriva, odnosno vrste pogona.

Konkretno, električni su 2021. činili 9,1% prodaje novih automobila, da bi 2022. zauzeli 12,1% tržišta. Hibridi takođe polako ali sigurno uzimaju sve veći deo kolača.

Iako su benzinci i dizelaši tokom 2022. činili skoro 53% prodaje novih automobila, njihova popularnost konstantno opada - npr. 2021. su držali skoro 60%, tako da u relativno kratkom roku vidimo ozbiljan pad.

I vozila na metan zabeležila su značajan pad prodaje, naročito u Italiji, koja predstavlja najveće tržište u Evropi za ovu vrstu goriva. Sa druge strane, prodaja automobila na „plin“ (TNG) čak blago raste.

Kako bismo dobili jasniji pregled situacije u 2022. u odnosu na 2021. godinu bacimo pogled na tabelu.

Generalno, električni automobili ubrzano postaju sve popularniji u Zapadnoj Evropi - u junu 2023. bili su prodavaniji od dizelaša. Konkretno, prema podacima ACEA u junu je prodato 158.252 električna automobila širom EU.

Ipak, električni su sa 12,9% tržišta i dalje na četvrtom mestu kada gledamo period od januara do juna ove godine. Ispred njih su benzinci sa 37,2%, hibridi (klasični i plug-in) sa 24,9% i dizelaši sa 14,5%.

Posebno je zanimljiv skok prodaje električnih na nivou čitave Zapadne Evrope - EU plus Island, Norveška, Švajcarska i Velika Britanija - od januara do juna 2023. prodato je 939.000 električnih automobila, što predstavlja rast od 42% u odnosu na isti period 2022. godine.

U zavisnosti od zemlje rast prodaje električnih bio je od 25,3% do 160,8%, pri čemu Norveška “iskače” sa rastom od samo 2,1%. Međutim, ovako mali rast u Norveškoj ne sme da nas zavara, pošto su u toj zemlji električni ranije već držali neverovatnih 83,1% tržišta, prvenstveno zahvaljujući brojnim i izuzetno primamljivim podsticajima. Zanimljivosti iz komšiluka

Čak 75% postojećih automobila u BiH koristi dizel kao gorivo. Na drugom mestu je benzin sa 21%, a preostala 4% automobila koriste druge vrste goriva ili pogona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.