Izvor: Radio 021, 07.Apr.2020, 07:32

Danska najavila da će otvoriti vrtiće i škole

Danska premijerka Mete Frederiksen najavila je postepenu i opreznu normalizaciju života u Danskoj, ali samo pod uslovom da građani nastave da se odgovorno ponašaju u odnosu na opasnost zaraze virusom korona.

Frederiksen je rekla da je plan da 15. aprila budu otvoreni vrtići i osnovne škole do petog razreda, što je preduslov da se zaposleni roditelji postepeno vraćaju na radna mesta, pre svega u privatnom sektoru.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << />
Međutim, premijerka je preporučila da se radi od kuće što je duže moguće.

Danska granica ostaće zatvorena do daljeg, kao i fakulteti i srednje škole, restorani, kafići, frizerski saloni, tržni centri, bioskopi, biblioteke, muzeji, sportski tereni i hale.

Ostaju na snazi i zabrane okupljanja više od 10 osoba na javnom mestu i svih velikih muzičkih festivala i sportskih manifestacija planiranih za leto, zaključno sa 1. avgustom.

Premijerka je navela da planirana normalizacija zavisi isključivo od odgovornog ponašanja svakog pojedinca i od nastavka aktuelnog pozitivnog kretanja broja zaraženih i pre svega hospitalizovanih.

Od 47.340 testiranih, u Danskoj je zaraza potvrđena kod 4.681 osobe, od kojih je 187 umrlo. U Danskoj se objavljuje da su te osobe umrle "sa virusom korona", a ne "od virusa korona".

U bolnicama su 503 pacijenta, od kojih 139 na intenzivnoj nezi, a 108 na respiratoru. Od bolesti Covid-19 oporavilo se 1.387 osoba.

Autor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.