DA LI OBOLELI OD RAKA SMEJU DA PRIME VAKCINU? Dr Grujičić objasnila sve detalje imunizacije

Izvor: SrbijaDanas.com, 21.Jan.2021, 10:49

DA LI OBOLELI OD RAKA SMEJU DA PRIME VAKCINU? Dr Grujičić objasnila sve detalje imunizacije

Oni koji su na hemoterapiji trebalo bi da sačekaju sa imunizacijom.

Oboleli od raka, koji su završili sa terapijom, mogu da se vakcinišu protiv infekcije izazvane virusom korona i to bilo kojom od pristiglih vakcina, dok bi oni koji su još pod terapijom trebalo da sečakaju i da "zavrnu rukav" tek kada im to preporuči njihov onkolog.

Uz ovaj generalni savet onkološkim pacijentima, profesor dr Danica Grujičić, direktor Instituta za onkologiju i radiologiju >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Srbije kaže da još nijedno udruženje onkologa nije izdalo zvanične preporuke za imunizaciju obolelih od karcinoma, ali da, recimo, Englezi, vakcinu daju svima.

- Za svakog obolelog od bilo koje vrste karcinoma, u fazi aktivne bolesti, preporuka je individualna - objašnjava prof. Grujičić.

- Generalno, oboleli u fazi lečenja, u dogovoru sa svojim onkologom vakcinu mogu da prime u pauzi između dva ciklusa hemoterapije, ili posle radioterapije - navodi ona.

Ako je neko na hemoterapiji, on je, kako objašnjava profesorka Grujičić, imunokompromitovan, odnosno njegov imunitet je oslabljen:

- Ako takvom pacijentu date vakcinu protiv kovida 19, on ne može da razvije antitela, to je "pucanj u prazno" - kaže profesorka Grujučić.
Pogledaj vesti o: Coronavirus

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

ŠTA AKO STE ALERGIČNI NA PENICILIN ILI IMATE VISOK PRITISAK?

Izvor: 011vodič.com, 21.Jan.2021

Oni koji žele da se vakcinišu ne moraju da rade PCR test, ali ako su zaraženi virusom, vakcina im neće pomoći.. Sa prvim prijavama za vakcinisanje protiv korona virusa, poraslo je i interesovanje građana za imunizaciju. Međutim mnogima su i dalje nejasna određena pitanja, poput toga da li vakcina...

Nastavak na 011vodič.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.