ŠTA AKO STE ALERGIČNI NA PENICILIN ILI IMATE VISOK PRITISAK?

Izvor: 011vodič.com, 21.Jan.2021, 19:58

ŠTA AKO STE ALERGIČNI NA PENICILIN ILI IMATE VISOK PRITISAK?

Oni koji žele da se vakcinišu ne moraju da rade PCR test, ali ako su zaraženi virusom, vakcina im neće pomoći.
Sa prvim prijavama za vakcinisanje protiv korona virusa, poraslo je i interesovanje građana za imunizaciju. Međutim mnogima su i dalje nejasna određena pitanja, poput toga da li vakcina deluje ako je primi inficirana osoba, kao i koja je najbolja za hronične bolesnike. Na sva ova i druga brojna pitanja odgovore >> Pročitaj celu vest na sajtu 011vodič.com << je dao imunolog dr Srđa Janković.
Dr Janković izjavio je da nema dokaza da je neka vakcina protiv korona virusa bolja od druge i naglasio da su sve bezbedne. Kako je rekao, oni koji žele da prime vakcinu ne moraju da rade PCR test, ali ako su zaraženi virusom, vakcina im neće pomoći i neće na vreme podići imunski odgovor ali neće ni odmoći.
„Osoba će se razboleti od korone, iako je vakcinisana ali zato što nije dovoljno imunizovana. Tri nedelje su potrebne da vakcina deluje, ali nema rizika niti opasnosti. Neće mu se ništa od vakcine desiti osim što ona neće moći da pomogne još“, objasnio je Janković.
Šta je sa hroničnim bolesnicima?
Dr Janković je vakcinisan „Fajzerovom“ vakcinom, iako, kako kaže, ima visok pritisak i astmu.
„Dakle, ne plašite se, hronično oboljenje nije automatska kontraindikacija, da nećete moći da primite vakcinu. Primio sam prvu koja je bila dostupna kolegama i meni. Mi nemamo trenutno dokaze da je jedna vakcina bolja od druge, svaka od njih štiti i značajno pomaže, a građani će birati u granicama raspoloživosti, ali kao imunolog mogu da kažem samo – sve su bezbedne, i sve rade, nema boljih ili gorih“, rekao je on.
Šta je sa alergijom na penicilin?
Naveo je i da lekar na osnovu hronične bolesti nekog pacijenta treba da proceni da li može ili ne može da primi vakcinu.
„Većina koja se vakciniše neće imati kontraindikacije, jer vakcine nisu žive i nemaju širok spektar ograničenja za hronične bolesti. Neki lekovi su stotinu puta opasniji od vakcine“, naglašava.
Kako kaže, oni koji su alergični samo na penicilin, nemaju od čega da strahuju, jer penicilin nije komponenta vakcine. Dodaje i da dolazak vakcina ne znači da treba prerano da se opuštamo.
Izvor: Prva.rs

The post ŠTA AKO STE ALERGIČNI NA PENICILIN ILI IMATE VISOK PRITISAK? appeared first on Zenski Magazin.

Nastavak na 011vodič.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta 011vodič.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta 011vodič.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.