DA LI JE BEZBEDNO PUTOVATI SADA? Oglasila se SZO - ovo su stvari koje MORATE ZNATI ako želite izlaziti van zemlje

Izvor: SrbijaDanas.com, 30.Okt.2020, 23:13

DA LI JE BEZBEDNO PUTOVATI SADA? Oglasila se SZO - ovo su stvari koje MORATE ZNATI ako želite izlaziti van zemlje

Pogledajte koje su osnovne smernice ukoliko se odlučite da putujete u ovom periodu kada vlada korona

Putovanja su sada relativno bezbedna sa relativno malim rizikom, izjavio je u petak predsedavajući Komiteta za vanredne situacije Svetske zdravstvene organizacije Didije Husan.

Vrhunski stručnjak za vanredne situacije Majk Rajan takođe je rekao da bitestovi za korona virus trebalo da se u međunarodnim >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << putovanjima više koriste od karantina.

Didije je dodao da je teško raditi naučni rad na poreklu virusa, koji je prvi put identifikovan u Kini prošlog decembra, u politički toksičnom okruženju.

Opšte smernice za putovanja

- Putnici se ohrabruju da kupuju karte, rezervišu mesta i prijave se preko interneta.

- Putnici treba da nose zaštitne maske, posebno tamo gde se ne mogu sve vreme u potpunosti poštovati mere fizičke distance. Maske ne moraju biti medicinske.

- Fizičku distancu treba osigurati na sigurnosnim pregledima i punktovima na kojima se predaje i uzima prtljag.

- Treba uspostaviti posebne trake kako bi se odvojili putnici u lukama, aerodromima, na železničkim stanicama, autobuskim stanicama, trajektnim pristaništima i stajalištima javnog gradskog prevoza.

- Treba ukloniti klupe, stolove i sve ono što ohrabruje okupljanja ili ih postaviti na način koji garantuje održavanje fizičke distance.

- U autobusima, vozovima ili trajektima može biti dopušteno manje putnika, a putnici koji ne žive u istom domaćinstvu mogu biti odvojeni.

- Osoblje treba imati odgovarajuću zaštitnu opremu.

- Sredstva za dezinfekciju moraju da budu dostupna, a vozila treba redovno čistiti i dezinfikovati

- Hrana, piće i drugi proizvodi možda se više neće prodavati u prevoznim sredstvima.

- Trgovine oslobođene plaćanja državnih nameta i druge trgovine treba da kontrolišu kretanje putnika pomoću podnih oznaka i ograniče broj kupaca. Treba da pojačaju čišćenje i da postave zaštitne pregrade na blagajni kako bi se fizički odvojili kupci od prodavaca.

- Mobilne aplikacije sa merama praćenja i upozoravanja zbog dolaska u kontakt sa zaraženim mogu se koristiti na dobrovoljnoj bazi. Takve aplikacije bi trebalo da funkcionišu i prekogranično.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.