DA LI ĆE SLOVENIJA UKINUTI MERE KAO I AMERIKA: Broj novozaraženih u velikom padu, preminulo troje

Izvor: SrbijaDanas.com, 16.Maj.2021, 12:50

DA LI ĆE SLOVENIJA UKINUTI MERE KAO I AMERIKA: Broj novozaraženih u velikom padu, preminulo troje

U Sloveniji zabeležena samo 292 nova slučaja zaraze korona virusom

U Sloveniji su u zadnja 24 sata uz smanjen opseg testiranja potvrđene samo 292 zaraze koronavirusom, uz troje umrlih pacijenata. Svi podaci o stanju epidemije i dalje se poboljšavaju, ali vlada upozorava da je i dalje potrebno biti oprezan i ustrajati na pridržavanju mera.

Na pitanje hoće li i u Sloveniji uskoro prestati obaveza >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << nošenja maski, kako je to od pre koji dan u SAD-u, gde je procepljena već velika većina odraslog stanovništva, vodećai infektolog Mateja Logar je jasno isključila takvu mogućnost.

- O tome ćemo početi razmišljati tek kad procepljenost i opšta epidemiološka situacija budu onakve kakve su u SAD-u, ali u nas je stanje sasvim drukčije - kazala je u odgovoru na novinarska pitanja hoće li kampanja masovnog cepljenja uspeti.

Prema zadnjim podacima ministarstva zdravstva, do sada je u Sloveniji barem jednu dozu cepiva dobilo 553.819 ljudi, što je više od četvrtine ukupne populacije.

- Kod nas, nažalost, uz one koji se ne žele vakcinisati postoje i grupe koje se žestoko protive nošenju maski, zato je malo verovatno da bi se mera američke vlade i kod nas mogla primeniti na sličan način - kazala je Logar koja vodi vladin stručni tim za covid-19.

Trend obolelosti s koronavirusom v 🇸🇮 na dan 15. 5. 2021 (00:00-24:00):

- Št. testiranj: 2471

- Št. pozitivnih: 292 (11,8 %)

- Št. hospitaliziranih: 408

- Št. oseb na intenzivni negi: 121

- Dnevno št. odpuščenih iz bolnišnice: 23

- Št. umrlih: 3

- 7-dnevno povprečje: 449 pic.twitter.com/gpXsL5bK2F

— Vlada Republike Slovenije (@vladaRS) May 16, 2021

I ostali epidemiološki podaci su sve bolji, pa je tako broj hospitalizovanih pao na 408, a u subotu je iz bolnica otpušteno 23 obolelih. Nedeljni prosek zaraza u jednom danu spustio se na 449, a kad padne na manje od trista, Slovenija će ući u "zelenu" fazu uz daljnje relaksacije.

U toj bi fazi uz maske u zatvorenom i osnovne higijenske mere većina drugih restrikcija otpala, a veruje se da bi ta faza mogla uslediti već krajem ovog ili početkom idućeg meseca.

Za sada je već u "žutoj" fazi dozvoljena većina društvenih i privrednih aktivnosti, a na snazi su i relaksacije u sportu i kulturi, uključujući utakmice, pozorišne predstave, koncerte, te okupljanja do najviše 50 ljudi, pri čemu oni koji sudeluju trebaju potvrdu da su vakcinisani, da su preboleli kovid-19 ili predočiti negativan test na koronavirus.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

Slovenija nastavlja sa popuštanjem mera: Srednjoškolci i studenti ponovo u klupama

Izvor: SrbijaDanas.com, 17.Maj.2021, 08:06

U Sloveniji u poslednja 24 sata zabeležena 292 nova slučaja zaraze korona virusom.. U Sloveniji se nastavlja sa ublažavanjem restriktivnih antiepidemijskih mera, pa će od danas na univerzitetima i u srednjim školama ponovo početi redovna nastava, na sportskim događajima biće dozvoljeno ograničeno...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.