Izvor: Radio 021, 24.Feb.2020, 18:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Crni ponedeljak" na berzama zbog virusa korona

Na svetskim tržištima kapitala svanuo je "crni ponedeljak" brišući milijarde dolara tržišne vrednosti kompanija, jer je širenje epidemije koronavirusa izvan Kine pomračilo izglede globalnog rasta, zbog čega investitori rasprodaju akcije i "sele" ulaganja u sigurnu imovinu.

Fjučersi američkih akcija beleže dramatičan pad, cena zlata je skočila na sedmogodišnji maksimum, dok je nafta potonula za gotovo 4,0 odsto usled širenja straha od pandemije, nakon što su Iran, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << Italija i Južna Koreja izvestili o rastu broja slučajeva koronavirusa u tim zemljama.

Na Njujorškoj berzi je jutros u 5:43 časova po lokalnom vremenu, indeks fjučersa Dau e-mini pao za 759 poena ili 2,62 odsto, gurnuvši na otvaranju berze glavni indeks Volstrita, industrijski Dau Džons, u minus od preko 700 poena.

Na evropskom trgovanju, italijanske akcije su se stopoštale za više od 4,0 procenta, pošto je vest o rastu broja obolelih od virusa praktično paralisala delove industrijskog severa zemlje. Milanska berza je na putu da zabeleži najgori dan od 2016. godine.

Indeksi na berzama u Frankfurtu i Parizu su pali za više od 3,0 odsto, a londonski FTSE se spustio 2,5 procenata, što znači da je u tom regionu "zbrisano" najmanje 350 milijardi dolara tržišne vrednosti kompanija.

Istovremeno, "preletanje" investitora u imovinu koja se smatra sigurnim utočištem u vremenima neizvesnosti dovelo je do strelovitog uspona cene zlata od 2,5 odsto, na sedmogodišnji maksimum od 1.680 dolara po unci.

Na azijskim tržištima, indeks južnokorejske berze Kospi pao je za 3,9 odsto, nakon što je vlada objavila visok nivo nadzora jer je broj zaraženih virusom porastao na 763 osobe, a broj smrtnih slučajeva na sedam.

Australijski referentni indeks skliznuo je 2,25 procenata, a novozelandski za oko 1,8 posto. Kineski indeks najlikvidnijih akcija CSI300 zaključen je u padu za 0,4 odsto. Japanska berza je danas zatvorena zbog državnog praznika.

Autor: Tanjug

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.
Pogledaj vesti o: Coronavirus

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

INVESTITORI SE USMERAVAJU SIGURNOM UTOČIŠTU Dolar profitira zbog straha od brzog širenja korona virusa

Izvor: Blic, 24.Feb.2020

Kurs evra oslabio je na međunarodnim tržištima, dok je dolar ojačao prema korpi valuta zbog straha od brzog širenja koronavirusa izvan Kine koji je investitore podstakao da kapital više usmeravaju ka sigurnom utočištu dolaru.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.