Biznis After hour
INVESTITORI SE USMERAVAJU SIGURNOM UTOČIŠTU Dolar profitira zbog straha od brzog širenja korona virusa

INVESTITORI SE USMERAVAJU SIGURNOM UTOČIŠTU Dolar profitira zbog straha od brzog širenja korona virusa

Kurs evra oslabio je na međunarodnim tržištima, dok je dolar ojačao prema korpi valuta zbog straha od brzog širenja koronavirusa izvan Kine koji je investitore podstakao da kapital više usmeravaju ka sigurnom utočištu dolaru.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
dolar shutterstock 553559824 Foto: shutterstock
dolar shutterstock 553559824

Kurs evra u takvoj je atmosferi oslabio 0,3 odsto prema dolaru, skliznuvši na 1,0805 dolara, što je nedaleko njegovih najnižih nivoa u tri godine, na koje se nakratko spustio u prošlonedeljnom trgovanju, od 1,0778 dolara.

Foto: shutterstock

Dolarov indeks, koji pokazuje vrednost američke prema drugih šest najznačajnijih svetskih valuta, ojačao je 0,1 odsto u odnosu na zatvaranje u petak, dosegnuvši 99,562 boda.

Japanska i švajcarska valuta zabeležile su neznatne promene kurseva, što pokazuje da investitori u uslovima veće zabrinutosti biraju dolar zato što američku ekonomiju smatraju najzaštićenijim u slučaju da koronavirus našteti globalnoj ekonomiji.

Pod pritiskom su bile i valute ekonomija koja uvelike zavise od rasta globalne ekonomije kao i cene roba. Pritom su veće gubitke zabeležili švedska kruna i kanadski dolar, piše SEEbiz.

Pročitajte još

I kineski juan oslabio je jutros na stranim tržištima pa se dolarom trgovalo po 7,0398 juana, što znači da je ojačao za 0,1 odsto u odnosu na zatvaranje u petak.

Kurs švajcarskog franka, takođe valute-utočišta u koju investitori neretko sklanjanju kapital u neizvesnim vremenima, jutros se zadržao na 1,0606 franaka za evro, vrlo blizu najviših nivoa od 2015. godine.