Izvor: VOA, 10.Jul.2020, 15:58

Crna Gora: Nova žrtva koronavirusa, registrovano 58 novozaraženih

Zvaničnici zdravstva saopštili su u petak da je u Opštoj bolnici u Beranama preminuo još jedan pacijent pozitvan na Kovid 19, kao i da su četiri pacijenta koja se liječe u toj bolnici životno ugrožena, dok je od posljednjeg presjeka registrovano 58 novih slučajeva. "Na infektivnom odjeljenju liječi se 31 pacijent koji su Kovid 19 pozitivni", saopšteno je iz beranske Opšte bolnice. Od početka juna, kada je nakon 42 dana pauze došlo do naglog povećanja broja slučajeva, u Crnoj Gori je registrovano ukupno 753 slučaja koronavirusa, dok je od 16. marta, kad je registrovan prvi slučaj, oboljelo ukupno 1077 osoba. Direktor instituta za javno zdravlje Boban Mugoša saopštio je na konferenciji za novinare NKT-a da je od posljednjeg presjeka analizirano 468 uzoraka od kojih je 58 bilo pozitivno na koronavirus. "Imamo ozbiljnu situaciju sa ozbiljnim brojem oboljelih i infekcijom koja se širi", upozorio je Mugoša. “Ulažu se veliki napori da se infekcija obuzda” On je rekao da je od početka epidemije urađeno 23,327 uzoraka, što je na dnevnom nivou u prosjeku između 400 I šesto uzoraka. “To bi bilo kao da se svakog dana u Njemačkoj, koja ima 80 miliona stanovnika, testira 58 hiljada ljudi dnevno”, rekao je Mugoša. Od početka epidemije koronavirusa u Crnoj Gori preminulo je, zajedno sa danas preminulim pacijentom, ukupno 20 pacijenata pozitivnih na ovaj virus, a jedanaest njih preminulo je od početka juna. NKT: Izbori 30. avgusta mogući uz prioritet očuvanja javnog zdravlja U međuvremenu, predsjednik Nacionalnog koordinacionog tijela (NKT), Milutin Simović, rekao je da u tom tijelu smatraju da je moguće organizovati cio predstojeći proces izbora u pravcu poštovanja svih odredaba Ustava i zakona i prava svakog građanina Crne Gore da bude biran, uz neprikosnoveni prioritet očuvanja javnog zdravlja. Simović je tokom sastanka sa predstavnicima OEBS-a i ODIHR-a u Podgorici, saopštio da u NKT-u smatraju da je “moguće organizovati cio predstojeći izborni proces u pravcu poštovanja svih odredaba Ustava i zakonâ i prava svakog građanina Crne Gore da bira i bude biran, uz neprikosnoveni prioritet očuvanja javnog zdravlja”. On je poručio da je “visok stepen inkluzivnosti svih relevatnih institucija od početka formula uspjeha”, te da se na sjednicama NKT-a “suočavaju argumenti i daju sugestije Ministarstvu zdravlja koje donosi naredbe I obavezujuće mjere”. “Tako će biti i ubuduće, uz dodatnu našu opredijeljenost da, uprkos svim izazovima sačuvamo zdravlje svakog građanina – glasača i kompletne izborne administracije, uključujući i posmatrače”, rekao je Simović i dodao da je “u  tom pravcu obaveza svih nas zajedno  da kreiramo ambijent za slobodno izražavanje volje građana na predstojećim izborima“ .
Pogledaj vesti o: Coronavirus

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Crni dan u čačanskoj opštoj bolnici: Preminuo i treći pacijent

Izvor: Večernje novosti, 10.Jul.2020

Samo tokom prepodneva u petak pregledano je 56 pacijenata, dok je na svim odeljenjima koja su pretvorena u kovid odeljenja hospitalizovano ukupno 126 pacijenata ČAČAK - TOKOM prepodneva preminuo je još jedan pacijent koji je bio na respiratoru, i to je za 24 časa treći smrtni...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.