Izvor: eKlinika.rs, 10.Maj.2021, 12:32

Covid 19 vakcina koja cilja T ćelije štitila bi nas godinama od svih sojeva korona virusa

Jedno od glavnih pitanja ove pandemije je da li će aktuelne covid 19 vakcine kojima je dosada vakcinisana milijarda ljudi na svetu, ostati efikasne protiv mutacije, novih sojeva virusa koji se šire svetom. Kompanija Pfizer, odnosno  njen direktor Albert Bourla nedavno je priznao da će verovatno biti potreban pojačivač vakcine, koji će pomoći da se proširi zaštita koju pruža Pfizer covid 19 vakcina kako bi onemogućila novim sojevima da zaraze vakcinisane ljude. Tim povodom rađena >> Pročitaj celu vest na sajtu eKlinika.rs << je nedavna studija koja je pokazala mešovitu sliku.
Imuni odgovor u obliku T ćelija „ubica“ ostao netaknut Studija je otkrila da odgovor antitela na trenutne vakcine može da propadne u odnosu na mutacije virusa. Međutim, drugi imuni odgovor, u obliku T ćelija „ubica“ (za koje se smatra da su skriveni imunitet na covid 19) koje napadaju već zaražene ćelije, a ne sam virus, ostao je uglavnom netaknut.
Kako prenose svetski mediji, nekoliko startup kompanija radi na razvijanju vakcina usredsređenih na T ćelije, u nadi da će proizvesti injekciju koja će pružiti ne samo zaštitu od novih sojeva korona virusa, koji već postoje, već i od varijanti koje još uvek ne postoje ili čovek ne zna za njih.
Nekoliko godina zaštite Alexis Peyroles je na čelu francuske biotehnološke kompanije OSE Immunotherapeutics, koja razvija vakcinu koja cilja T ćelije, i upravo je započela klinička ispitivanja. Nova vakcina mogla bi da ponudi nekoliko godina zaštite, izjavio je Peyroles za AFP.
Druga francuska kompanija Osivax, sa sedištem u Lionu, takođe radi na vakcini T ćelija, obećavajući „univerzalnu“ vakcinu koja bi bila efikasna protiv bilo kog potencijalnog soja. Vlada Francuske, koja tek treba da razvije sopstvenu covid 19 vakcinu, podržava napore naučnike izdvajajući milione eura.  Takvi projekti su daleko od široko rasprostranjenih. Među 400 vakcina koje je izradila Svetska zdravstvena organizacija, samo je nekoliko njih namenjeno univerzalnoj upotrebi. Najnaprednija vakcina ove vrste je ImmunityBio koja se razvija u SAD.
„Dopuniti i proširiti“ možebiti mač sa dve oštrice Nijedna laboratorija ne predviđa konačni proizvod pre sledeće godine, a mnogi naučnici su skeptični oko korisnosti pokušaja da se razvije injekcija za zaštitu od soja virusa koji još uvek ne postoji.
– Sama masovna vakcinacija je oblik evolucionog, selekcionog pritiska. I taj pritisak može potaknuti virus da evoluira da bi izbegao bilo kakvu zaštitu od vakcine , tako da to može biti mač sa dve oštrice – smatra britanski virusolog dr Julian Tang.
Do koje mere će telo biti u stanju da se bori protiv virusa Ostala pitanja uključuju do koje mere će telo biti u stanju da se bori protiv virusa odgovorom na osnovu T ćelija, jer  T ćelije i antitela rade zajedno kako bi formirali imunološki odgovor u telu.  Francuski virusolog dr Yves Gaudin istakao je da, ako odgovor antitela zakaže, „T ćelije nemaju mnogo svrhe“. Rekao je i da „sumnja u efikasnost takve vakcine“, ističući da bi idealna vakcina bila efikasna u obe oblasti.
U Evropi i SAD plan vakcina sa T ćelijama, ukoliko ugledaju svetlost dana, bio bi da se daju ljudima koji su već primili trenutne covid 19 vakcine. Peyroles je potvrdio da je OSE vakcina, ukoliko se pokaže efikasnom u ispitivanjima, zaista zamišljena kao način za jačanje trenutnih inokulacija.
– Dopunili biste i proširili odgovor stvoren prvim vakcinama u smislu obima i vremena – ističe Peyroles i navodi da vakcine sa T ćelijama mogu ponuditi zaštitu ljudima koji imaju poteškoća u stvaranju antitela, zbog drugih bolesti poput dijabetesa ili raka.
Članak Covid 19 vakcina koja cilja T ćelije štitila bi nas godinama od svih sojeva korona virusa se pojavljuje prvo na eKlinika.

Nastavak na eKlinika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.