Covid 19 ne treba sami da lečite antibioticima, a lekar objašnjava zašto

Izvor: eKlinika.rs, 27.Nov.2020, 11:00

Covid 19 ne treba sami da lečite antibioticima, a lekar objašnjava zašto

Lečenje virusne infekcije antibioticima nema efekta Foto: Shutterstock

 
Tokom pandemije covid-19, ogroman broj ljudi, pogotovo onih sa respiratornim oboljenjima, oseća potrebu da uzima antibiotike. Svi pričaju i o Hemomicinu, „zamenama za penicilin“, i drugim lekovima, da lekari tamo negde propisuju te lekove, što je samo delimično tačno. Ali moramo da shvatimo da je korona virus – virus, a antibiotici >> Pročitaj celu vest na sajtu eKlinika.rs << nemaju nikakvo dejstvo protiv virusa.
Ono što se dešava je potpuno iracionalno korišćenje antibiotika ogromnog obima, što dovodi do rizika od pojave rezistencije bakterija na antibiotike, o čemu smo već pisali. Na duže staze, uzimanje antibiotika na svoju ruku, dovodi do mnogo veće štete nego koristi.
Kada antibiotik Posebni su slučajevi pacijenata koji su oboleli od korona virusa, a koji imaju povećan rizik od dobijanja sekundarne bakterijske infekcije. Kada se virus nalazi u telu, pogotovo virus kao što je korona, to dovodi do slabljenja stanja organizma, pa i imuniteta, što otvara vrata bakterijama.
Bolesnici koji pate od astme, hronične opstruktivne bolesti pluća, emfizema, i oni sa generalno oslabljenim imunitetom usled sistemskih bolesti, trebaju da budu izuzetak od gore napisanog. Ali, ni oni ne uzimaju antibiotik da bi lečili koronu, već preventivno, da spreče bakterije da dođu do pluća koja su kod njih i pored korone već oslabljena hroničnim respiratornim oboljenjem.
Srećom, ova komplikacija korone je dosta retka u ranim fazama bolesti. Druga grupa pacijenata koja je izuzetak su naravno svi pacijenti oboleli od korona virusa sa teškim kliničkim slikama, hospitalizovani, na oksigenoj terapiji, a posebno oni na respiratorima.
Ne lečite se antibioticima sami Dakle, prosečna osoba, negativna na korona virus, ili pozitivna na korona virus ali sa blagim do umerenim simptomima, nikako ne treba da uzima antibiotike bez preporuke lekara. Antibiotici neće prevenirati infekciju virusom, niti će izlečiti virus.
Nemojte uzimati antibiotik „da bi vam bilo bolje“, jer antibiotik sigurno ne pomaže u otklanjanju simptoma infekcije virusom. On ima samo jednu funkciju – da ubija bakterije. Da bi ste se osećali bolje, uzimajte puno tečnosti, čajeva, vitamina i suplemenata za jačanje imuniteta, i po potrebi lekove za spuštanje temperature.
Simptomi zbog koji morate kod lekara Naravno, ukoliko temperatura počne da raste iznad 38 stepeni, ili ne uspevate da je spustite uz pomoć lekova, ukoliko se kašalj pogorša i biva produktivan, ukoliko počnete da osećate bolove u grudima, javite se u dežurnu covid ambulantu kako bi lekari utvrdili da li je došlo do pogoršanja koronavirusne infekcije ili ste dobili bakterijsku infekciju pluća.
Članak Covid 19 ne treba sami da lečite antibioticima, a lekar objašnjava zašto se pojavljuje prvo na eKlinika.

Nastavak na eKlinika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.