Izvor: NoviMagazin.rs, 19.Mar.2020, 19:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Četiri članice SE aktivirale odstupanje od Konvencije o ljudskim pravima

Letonija, Rumunija, Moldavija i Jermenija suočene sa korona virusom aktivirale su član Evropske konvencije o ljudskim pravima koji omogućava odstupanje od te konvencije u slučaju vanrednog stanja, saopštili su danas izvori bliski Savetu Evrope i dodali da bi i druge zemlje mogle to da učine.

Te četiri zemlje, članice Saveta Evrope, zvanično su obavestile da su uvele vanredno stanje i da aktiviraju član 15 o odstupanju od Konvencije, izjavio je neimenovani portparol >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << Saveta Evrope i dodao da će to verovatno učiniti i druge zemlje, pošto se širi epidemija korona virusa.

Član 15 Evropske konvencije o ljudskim pravima predviđa da u "slučaju rata ili drugih vanrednih opasnosti koje ugrožavaju život nacije", zemlja članica može da preduzme mere odstupanja od obaveza predviđenih Konvencijom, ali pod uslovom da te mere nisu u suprotnosti sa drugim obavezama međunarodnog prava.

Međutim, član 15 ne dozvoljava državi da odstupi od članova Konvencije koja štite pravo na život i zabranjuju mučenje i ropstvo.
Pogledaj vesti o: Coronavirus

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.