Berlin sumnja u kvalitet i efikasnost ruske vakcine

Izvor: NoviMagazin.rs, 11.Avg.2020, 18:57

Berlin sumnja u kvalitet i efikasnost ruske vakcine

Nemačko Ministarstvo zdravlja izrazilo je danas sumnju u "kvalitet, efikasnost i bezbednost" vakcine protiv korona virusa koju je danas najavio ruski predsednik Vladimir Putin.

"Ne postoje poznati podaci o kvalitetu, efikasnosti i bezbednosti ruske vakcine", rekao je neimenovani portparol nemačkog ministarstva i dodao da je u Evropskoj uniji (EU) "bezbednost pacijenata jedan od prioriteta".
>> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs <<
Ruski predsednik Vladimir Putin saopštio je da je u Rusiji danas registrovana prva u svetu vakcina protiv kovida-19, prenela je TV Rusija-24.

Međutim, Rusija do sada nije saopštila detalje rezultata ispitivanja vakcine kako bi potvrdila njenu efikasnost.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) danas je oprezno reagovala na vest iz Rusije da je proizvedena vakcina protiv korona virusa, podsećajući da su neophodne rigorozne procedure za odobrenje bilo koje vakcine.

"U bliskom smo kontaktu sa Rusima i razgovori se nastavljaju. Pretkvalifikacija svake vakcine mora da prođe kroz rigorozne procedure", izjavio je portparol SZO Tarik Jašarević novinarima odgovarajući na pitanje o vesti iz Rusije o "prvoj vakcini" protiv korona virusa.

Portparol je rekao da pretkvalifikacija uključuje pregled i procenu svih potrebnih podataka o bezbednosti i efikasnosti vakcine, prikupljenih u kliničkim ispitivanjima. Jašarević je dodao da je procedura ista za "svaku kandidat-vakcinu".

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

I Njemačka sumnja u rusku vakcinu

Izvor: Nezavisne Novine, 11.Avg.2020

BERLIN - Njemačka je danas izrazila sumnju u kvalitet i bezbjednost ruske vakcine protiv virusa korona i istakla da se lijek u Evropskoj uniji može registrovati tek poslije svih kliničkih ispitivanja.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.