BANJICA PRIMILA PRVE KOVID PACIJENTE: Tek se očekuje glavni udar

Izvor: SrbijaDanas.com, 07.Jul.2020, 15:24

BANJICA PRIMILA PRVE KOVID PACIJENTE: Tek se očekuje glavni udar

U odnosu na prethodni period kada je ''Banjica'' bila kovid bolnica, kapacitet za lečenje obolelih od korona virusa povećan je sa 240 na 300 kreveta

Institut za ortopedsko-hirurške bolesti ''Banjica'' od jutros je ponovo u sistemu kovid bolnica, a do podne je u tu ustanovu primljeno oko deset obolelih od virusa korona, dok se povećan priliv pacijenata >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << očekuje u popodnevnim satima.

Direktor Instituta ''Banjica'' Zoran Baščarević kaže da će u toj ustanovi biti zbrinjavani kovid pacijenti sa lakšom i srednje teškom kliničkom slikom, a ukoliko se njihovo stanje tokom lečenja pogorša, biće premešteni u kliničko-bolničke centre koji imaju intenzivnu negu.

, a ukoliko bude potrebno, biće obezbeđeno još 20 kreveta.

'- U toku je prijem pacijenata u našoj amublanti, od jutros ih je desetak smešteno u našoj bolnici. Pritisak za sada nije veliki, a najveći udar očekujemo u popodnevnim satima - kaže Baščarević.

Ističe da su prijemne službe i odeljenja potpuno spremni za prihvat kovid pacijenata o kojima će, kaže, brinuti veliki broj lekara i medicinskih sestara i tehničara.

Kako kaže, medicinskom timu ''Banjice'' pomagaće specijalisti iz Kliničkog centra Srbije - infektolozi, internisti, endokrinolozi, pulmolozi, alergolozi, gastroenterolozi, hematolozi, kardiolozi.

'- Svi mi koji radimo u Institutu uključeni smo u lečenje pacijenata. Imamo iskustvo iz prethodnog perioda, ovog puta smo potpuno spremni i bez stresa očekujemo prijem pacijenata - kaže Baščarević.

Napominje da ima dovoljno medicinske zaštite opreme i lekova i da toga nije nedostajalo ni tokom prvog pika epidemije kada je na ''Banjici'' i tokom pet nedelja zbrinuto ukupno 400 kovid pacijenata.

'- Očekujemo da će ih ovog puta biti više, jer je pritisak na ceo zdravstveni sistem veći nego prošli put - navodi Baščarević.

Dodaje da je teško predvideti kada će se bolnica vratiti u normalno funkcionisanje, te da bi prema epidemiološkim prognozama to moglo da se dogodi sredinom avgusta ukoliko se, kako kaže, građani budu pridržavali svih epidemioloških mera, izbegavali proslave i druga okupljanja i koristili zaštitna sredstva.

- Imamo dovoljno kapaciteta da zbrinemo obolele od Kovida-19, ali žrtvujemo kapacitete za lečenje pacijenata od drugih bolesti. Apelujemo na građane da shvate da je situacija teška i da poštuju sve mere i tako pomognu lekarima i zdravstvenom sistemu da se što pre vrate u normalno funkcionisanje - navodi Baščarević.

Dodaje da Institut ''Banjica'' u narednom periodu neće primati ortopedske pacijente i da će oni biti preusmereni na Ortopedsku kliniku KCS i Vojnomedicinsku akademiju.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.