Izvor: Radio 021, 16.Jun.2020, 07:09

Američka agencija za lekove povukla odobrenje za upotrebu hidroksihlorokina

Američka Uprava za hranu i lekove (FDA) povukla je odobrenje za hitnu upotrebu lekova protiv malarije, hidroksihlorohina i hlorohina, za lečenje obolelih od virusa korona.

Predsednik SAD Donald Tramp zagovarao je upotrebu tih lekova u lečenju, a čak je priznao da ih je i sam koristio.

Međutim, FDA navodi da, na osnovu novih dokaza kojima raspolaže, "nije više razumno verovati" da korišćenje hidroksihlorohina >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << i hlorohina može da bude efikasno u lečenju Covida-19.

FDA navodi, pozivajući se na izveštaje o srčanim komplikacijama, da "nedokazane koristi" od korišćenja ovih lekova ne nadmašuju poznate i potencijalne rizike. Kako se navodi, ovi lekovi, koji se koriste i za lupus i reumatoidni artritis, mogu da prouzrokuju probleme sa srčanim ritmom, izuzetno nizak krvni pritisak i oštećenje mišića ili nerva.

Agencija navodi da je primila skoro 390 izveštaja o komplikacijama koje izaziva korišćenje ovih lekova, od kojih se više od 100 odnosi na izazivanje ozbiljnih srčanih problema.

FDA je u martu odobrila korišćenje ovih lekova, na vrhuncu pandemije virusa korona.

Predsednik SAD Donald Tramp izjavio je da su druge zemlje dostavile "sjajne izveštaje" o efikasnosti leka protiv malarije, hidroksihlorohina, u lečenju obolelih od virusa korona. Tramp je rekao da samo američke agencije nisu shvatile njegovu korist.

Autor: Tanjug

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

U SAD povučen hidroksihlorokin; Tramp: "Samo mi ne shvatamo korist"

Izvor: B92, 16.Jun.2020

Američka Uprava za hranu i lekove (FDA) povukla je odobrenje za hitnu upotrebu lekova protiv malarije, hidroksihlorokina i hlorokina, za lečenje obolelih od koronavirusa...Predsednik SAD Donald Tramp zagovarao je upotrebu tih lekova u lečenju koronavirusa, a čak je priznao da ih je i sam koristio....

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.