U SAD povučen hidroksihlorokin; Tramp: "Samo mi ne shvatamo korist"

Američka Uprava za hranu i lekove (FDA) povukla je odobrenje za hitnu upotrebu lekova protiv malarije, hidroksihlorokina i hlorokina, za lečenje obolelih od koronavirusa.

Zdravlje

Izvor: Tanjug

Utorak, 16.06.2020.

09:23

Default images
Foto: Depositphotos, alexraths

Predsednik SAD Donald Tramp zagovarao je upotrebu tih lekova u lečenju koronavirusa, a čak je priznao da ih je i sam koristio. Međutim, FDA navodi da, na osnovu novih dokaza kojima raspolaže, "nije više razumno verovati" da korišćenje hidroksihlorokina i hlorokina može da bude efikasno u lečenju kovida 19, prenosi Rojters.

FDA navodi, pozivajući se na izveštaje o srčanim komplikacijama, da "nedokazane koristi" od korišćenja ovih lekova ne nadmašuju poznate i potencijalne rizike, dodaje AP.

Kako se navodi, ovi lekovi, koji se koriste i za lupus i reumatoidni artritis, mogu da prouzrokuju probleme sa srčanim ritmom, izuzetno nizak krvni pritisak i oštećenje mišića ili nerva.

Agencija navodi da je primila skoro 390 izveštaja o komplikacijama koje izaziva korišćenje ovih lekova, od kojih se više od 100 odnosi na izazivanje ozbiljnih srčanih problema. FDA je u martu odobrila korišćenje ovih lekova, na vrhuncu pandemije koronavirusa.

Predsednik SAD Donald Tramp izjavio je, međutim, da su druge zemlje dostavile "sjajne izveštaje" o efikasnosti leka protiv malarije, hidroksihlorokina, u lečenju obolelih od koronavirusa.

Tramp je rekao da samo američke agencije nisu shvatile njegovu korist, prenosi Rojters.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: