Aktuelne mere ostaju do daljeg, Krizni štab će se ubuduće sastajati prvenstveno zbog vakcinacije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Jan.2021, 15:42

Aktuelne mere ostaju do daljeg, Krizni štab će se ubuduće sastajati prvenstveno zbog vakcinacije

Aktuelne mere ostaju na snazi do daljeg, saopštio je danas epidemiolog Predrag Kon nakon sednice Kriznog štaba i dodao da u Sbriji nije registrovan novi soj virusa, a da zbog opasnosti od širenja, i mere na granicama ostaju nepromenjene.

Kon je novinarima preneo da se na sednici raspravljalo o epidemiološkoj situaciji i merama, a glavna tema je sada i vakcinacija, koja će biti u fokusu budućih sastanaka.

Epidemiološka situacija, ističe Kon, još uvek se tretira >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << kao nepovoljna i nesigurna.

"Sastajaćemo se ubuduće prvenstveno zbog vakcinacije i praćenja eventualnih problema u toj oblasti, kako bismo pomogli ako bude potrebno", istakao je on i naglasio da je za celu Srbiju najvažnije da se što pre sprovede masovna imunizacija.

Ukazao je da se oceckuju dodatne količine vakcina Sputnjik V i Fajzer-Biontek, kao i da postoje očekivanja u vezi sa vakcinom "AstraZeneka".

Na pitanje u vezi sa novim sojem korona virusa, Kon je istakao da on nije utvrđen u Srbiji, ali i naveo da je, budući da je taj soj prisutan u Evropi, vrlo moguće da se pojavi i kod nas, te da ne bi trebalo očekivati da će drugacije da se ponaša, nego u Evropi.

"Na to moramo biti spremni, a odgovor na to je čuvanje granica, mere ostaju. Pratimo situaciju. Nema novog soja da smo ga utvrdili. Borimo se protiv virusa, on i dalje postoji, cirkuliše, sam neće otići, već ga moramo oterati vakcinacijom", rekao je Kon.

Upitan može li se to desiti do leta, Kon je rekao da bi to bio optimističan pogled, ali da lično ne sme da bude ni optimista ni pesimista, ali da ćemo svakako, uz ozbiljno reagovanje, dobar odziv i poverenje u vakcinaciju, suzbiti virus i brže nego što smo mislili.

"Da me je neko pre šest meseci pitao da li će se ovo dešavati u januaru, rekao bih da nema šanse. Ja sam sada ogroman otpimista, iako možda ne izgledam tako", rekao je Kon.

On je rekao da su informacije o početku masovne imunizacije ohrabrujuće.

Naveo je da i vakcinacija zdravstvenih radnika ide dobro, i da nikada nije bio masovniji njihov odziv, kada se uporedi sa vakcinacijom proitiv gripa

"Odziv je veliki, nakon prvog talasa vakcinacije se i naglo povećala zainteresovanost", rekao je Kon.

On je naveo da je važno da se shvati da ALIMS jeste garant bezbednosti i efikasnosti, a da će se efektivnost tek videti, ali da je sigurno da sve tri nabavljene vakcine štite živote.

Kon je preneo i da je privreda za to da je možda bolje striktno kontrolisati mere nego držati radno vreme kao glavnu meru, ali da medicinski deo Štaba smatra da je situacija loša, i da nema diskusije o značajnijem popuštanju mera, dok se čitav zdravstveni sistem ne vrati većinski u ne-kovid režim.

Na pitanje koju vakcinu je moguće dati deci, Kon je rekao da je, koliko mu je poznato na osnovu podataka dobijenih od ALIMS-a, kineska vakcina za uzrast od tri godine, dok se Fajzerova ne može davati za osobe mlađe od 16 godina, a Sputnjik je za starije od 18 godina.

"Jasno je da je potrebno da je virus što manje u cirkulaciji, da bude bezbedno kada se mere relaksiraju i tu ne sme biti propusta. Škole su počele, imamo novi soj koji cirkuliše, ali i masovnu vakcinaciju, koja će ubrzati povećaje kolektivnog imuniteta. Ova situacija nam je naklonjena, ali moramo biti oprezni. Glavna tema nam je vakcinacija. Nema ništa važnije u Srbiji od sprovođenja imunizacije", rekoa je Kon.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.