Agrounik iz Šimanovaca proizveo dezinfekciono sredstvo za borbu protiv virusa korona

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Maj.2020, 13:58

Agrounik iz Šimanovaca proizveo dezinfekciono sredstvo za borbu protiv virusa korona

Kompanija "Agrounik" iz Šimanovaca, koja se bavi istraživanjima u biotehničkim naukama, proizvela je dezinfekcioni preparat "Surfix" koji na čvrstim površinama - drvetu, pločicama, staklu, metalu..., ubija virus Kovid 19, a te predmete čuva dekontaminirane u periodu od 24 sata od nanošenja.

Kako je Tanjugu rekla vlasnica kompanije "Agrounik" Snežana Đorđević, preparat je napravljen na bazi bakterije koja preživljava 24 sata na različitim materijalima, a kao takva će >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << pružiti zaštitu od virusa korona.

Pojašnjava da je jedan od najvećih razloga što je virus problematičan to što preživljava dosta dugo u spoljašnjoj sredini i tako stvara mogućnost duge kontaminacije.

"Ako pločice operemo sa ovim preparatorom, bakterija preživljava 24 sata i imamo dužu zaštitu. Preparat se može koristiti i za dezinfekciju ruku, pa tako imamo manje mogućnosti da sa neke površine rukama omogućimo dospevanje virusa u naš respiratorni sistem", rekla je Đorđevićeva.

Prema njenim rečima, trenutno je industrijska proizvodnja u toku, a sledeće nedelje se može očekivati preparat "Surfix" koji će se koristiti tako što će se u četiri, pet litara vode staviti oko 100 mililitara preparata.

"Čisti se džogerom. Mogu se sa njim brisati kvake, staklene površine, drvene površine, plastika, gde god da možemo doći u kontakt, a mogu se dezinfikovati i ruke tim sredstvom, koje su i najveći problem, jer da ne pipamo rukama lice verovatno ne bi preneli virus", pojašnjava Đorđevićeva.

Kada je u pitanju antiviralno dejstvo tog preparata, kako je navela, dokazan je metabolik bakterije koji deluje na lipidnu ovojnicu virusa, koja rasturi, razori, dezintegriše lipidnu viurusnu ovojnicu i njen protein koji je odgovoran za vezivanje virusne čestice za površinu osetljive ćelije domaćina.

"I upravo ta supstanca ne dozvoljava da virus prodre u ćeliju, što i jeste suština", dodaje Đorđevićeva.

Osim kompanije Agrounik, koja je nosilac projekta i bakterije i čitave proizvodnje, na spravljanju tog preparata angažovani su i Hemijski fakultet Univerziteta u Beogradu, Gradski zavod za javno zdravlje i Naučni institut za veterinarstvo u Novom Sadu.

Naučne institucije su pratile istraživanja obavljana u okviru kompanije "Agrounik", gde su razmnožavali bakterije i prelazili sa laboratorijske proizvodnje na industrijsku.

"U isto vreme su kolege sa Hemijskog fakulteta pratile naše fermentacije gde su dokazivale prisustvo aktivne supstance i na kraju Institut za veterinarstvo je potvrdio antiviralno delovanje na Kovid 19", kaže Đorđevićeva.

"Agrounik" je taj projekat dobio preko Fonda za inovacionu delatnost u pozivu Kovid 19 koji je raspisan po hitnom postupku zbog situacije prouzrokovane epidemijom virusa korona, a s obzirom da se bave mikrobiologijom, vodili su se idejom da bi mikroorganizmi mogli da budu rešenje za dezinfekciju.

Ogledi su rađeni u Institutu za veterinarstvo u Novom Sadu, gde su uzimali uzorke od pozitivnih pacijenata na virus korona i te uzorke, odnosno Kovid 19, mešali sa bakterijom.

"Tada smo dokazali da tamo gde je bio naš preparat virusa više nije bilo, što znači da je potpuno uništena i lipidna ovojnica, odnosno proteinski omotač i RNK", kaže Đorđevićeva.

Kao društveno odgovorna kompanija, "Agrounik" je odlučio da 10 tona preparata "Surfixa" pokloni zdravstvenim ustanovama, bolnicama i tamo gde je najpotrebnije, a drugi deo će biti i u maloprodaji.

Dok se preparat ne pojavi i u malopradoji, od sledeće nedelje zainteresovani se mogu javiti kompaniji "Agrounik".

Inače, ta kompanija uspela je da poveže nauku i privredu, a svi njihovi preparati, kako kaže Đorđevićeva, na bazi su mikroorganizama i namenjeni su za primenu pre svega u organskoj konvencionalnoj poljoprivrednoj proizvodnji.

U lepezi njihovih proizvoda su i preparat za tretman zemljišta, semena, za folijarnu prihranu, biocide, preparate za prečišćavanje otpadnih voda, regulatori rasta biljaka, a imaju i preparate za ishranu životinja.

Na bazi mikrobiologije i mikororganizama je koncipiran i dezificijens "Surfix", koji ima antiviralno delovanje.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.