ANKSIOZNOST ILI COVID-19? Ovi SIMPTOMI vas mogu naterati da pomislite da ste oboleli od KORONA VIRUSA

Izvor: SrbijaDanas.com, 29.Mar.2020, 16:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ANKSIOZNOST ILI COVID-19? Ovi SIMPTOMI vas mogu naterati da pomislite da ste oboleli od KORONA VIRUSA

Pre nego krenete da paničite zapitajte se da li ste možda anksiozni?

Osećate vrućinu i da se znojite? Teško dišete? Suva su vam usta? Ne dozvolite da prvo što vam padne na pamet bude: "O, Bože, imam korona virus". Možda imate napad panike.

Osećaj anksioznosti usred pandemije COVID-19 treba očekivati. U teškim smo vremenima, gomila informacija i dezinformacija i strah od toga šta se dešava >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << i šta bi se moglo dalje dogoditi. Ali dok vas brinu misli o korona virusu, možda nećete moći da identifikujete fizičke znake borbe sa anksioznošću - koji, frustrirajuće, mogu biti slični simptomima korona virusa.

To može izazvati opasan ciklus napada panike i anksioznosti. Brinete o korona virusu, pa vaše telo stvara ono što oseća, i to i projektuje, nalik simptomima korona virusa, što onda uzimate kao dokaz da u stvari imate korona virus... što dovodi do više anksioznosti i pogoršanja simptoma. Rani simptomi korona virusa uključuju temperaturu, suv kašalj, kratkoću daha i grlobolju.

Simptomi napada panike su:

- ubrzani rad srca

- povećano znojenje

- kratak dah

- bolovi u grudima

- drhtavica

- dezorjentisanost

- zujanje u ušima

- suvoća usta

- vrtoglavica

- trnci u prstima

- osećaj kao da ćete "umreti"

- osećaj "nepovezanosti" sa telom

Dr Martina Paglia, sa "Međunarodne klinike za psihologiju" kaže da je vrlo verovatno da mnogi ljudi razvijaju simptome slične korona virusu, jednostavno usled anksioznosti.

- Oni su toliko zabrinuti zbog neizvesnosti oko virusa, da će se uveriti da je samo pitanje vremena pre nego što se simptomi pojave - objašnjava ona i dodaje:

-  Um nije u stanju razlikovati stvarnu i uočenu opasnost, a kada se osećamo ugroženo i ranjivo, adrenalin prodire kroz telo, uzrokujući pojačanu anksioznost i često izazivajući bol u grudima, kratkoću daha i osećaj vrućine. Ako imate istoriju anksioznosti i napada panike, podsetite se da je verovatnije da su vaši simptomi psihosomatski nego što ste zakačili virus. Kada osetite preopterećenost i pojave se fizički simptomi, pauzirajte i isprobajte neke tehnike uzemljenja. Ako se vaši simptomi ublaže nakon što ste opušteniji, možete biti uvereni da su oni posledica panike, a ne korona virusa - rekla je Dr Martina Paglia.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.