AKTUELNO: Novih 1.167 slučajeva korona virusa, preminula 31 osoba

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Dec.2021, 07:16

AKTUELNO: Novih 1.167 slučajeva korona virusa, preminula 31 osoba

U Srbiji je u poslednja 24 sata registrovano 1.167 novih slučajeva korona virusom, među 11.773 testiranih uzoraka. Od posledica virusa preminula je 31 osoba, objavljeno je na zvaničnom sajtu covid19.rs Ministarstva zdravlja. Na respiratorima se trenutno nalazi 168 obolelih, a ukupno su u bolnicama u Srbiji smeštena 2.963 pacijenta. Od početka pandemije u Srbiji je testirano 6.988.132 osoba, a registrovano 1.275.214 >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << obolelih.Preminulo je ukupno 12.209 osoba. Procenat smrtnosti iznosi je 0,96.

Svetski mediji i dalje broje zaražene omikron sojem, a širom sveta su na snazi posebne mere kojima se kontrolišu putnici koji dolaze, pre svega, iz južne Afrike. Ovaj, poslednji soj potvrđen je zasad u 63 zemlje.

Iako se očekuje da će nadmašiti delta soj u brzini širenja u svetu, Svetska zdravstvena organizacija navodi da trenutni podaci pokazuju da je on manje opasan od delte: Većina slučajeva je dosad bila asimptomatska ili sa blagim do umerenim simptomima.

SZO saopštava i da, prema preliminarnim podacima, omikron soj koronavirusa može da smanji efikasnost vakcina protiv kovida 19.

U Srbiji je dostupno pet vakcina: Sinofarm, Sputnjik V, Astra Zeneka, Fajzer-Biontek i Moderna.

14.33 - Kon: Očekuje se da se omikron pojavi u Srbiji oko Nove godine

Epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon izjavio je danas da bi nova varijanta korona virusa omikron mogla da se pojavi u našoj zemlji oko Nove godine, kada počnu da dolaze naši ljudi koji ne žive u Srbiji.

13.25 - U Jablaničkom okrugu 14 novozaraženih

Prema podacima Zavoda za javno zdravlje Leskovac, na teritoriji Jablaničkog okruga u poslednja 24 sata registrovano je 14 novih slučajeva zaraze virusom korona.

11.15 - Čačak: Dvoje umrlo od posledica korone, hospitalizovan 41

Tokom prethodnog dana u čačanskoj bolnici od posledica kovid infekcije umrle su dve osobe.

10.55 - Uskoro prvi kontigent tableta protiv korone u Srbiji

Prvi kontigent najnovijih lekova protiv korone stići će u Srbiju ovih dana, izjavila je danas v.d. direktora Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Sanja Radojević Škodrić i naglasila da je to lek koji mora biti primenjen u prvih pet dana bolesti.

10.10 - Mutacije daju snagu koroni

Virusolog Ana Gligić izjavila je danas da podaci pokazuju da korona gubi korak na održavanju na čoveku, ali mutacijama ona stiče snagu da opstane i problem je što se ne zna gde korona ima "rezervoare".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.