Sila jača od dokumenata

Izvor: Politika, 30.Okt.2011, 23:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sila jača od dokumenata

Srbija nije protiv regulisanja carinske kontrole na prelazima Brnjak i Jarinje, ali uz dogovor sa Prištinom, a ne po planu koji samo njoj odgovara

Rešenje problema između Euleksa i Srba iz četiri opštine na severu Kosova i Metohije još se ne nazire. Srbi su odlučni da i dalje barikadama sprečavaju kretanje pripadnika Euleksa na severu Kosmeta, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << a iz misije EU poručuju da ni oni ne odustaju od namere da svojim vozilima prevoze albanske carinike na prelaze Jarinje i Brnjak. I jedni i drugi pozivaju se na međunarodne sporazume u kojima nalaze uporište za svoje stavove.

U Euleksu su kategorični da je sporazum o carinskom pečatu koji su 2. septembra u Briselu postigli Beograd i Priština bila ta „karika” koja im je nedostajala kako bi dobili legitimitet za instaliranje kosovskih carinika na administrativne prelaze Brnjak i Jarinje.

„Mi samo radimo u skladu s našim izvršnim mandatom koji predviđa da moramo da uspostavimo punu carinsku kontrolu na čitavom Kosovu, a to podrazumeva i prelaze jedan i 31. Kosovo je jedinstvena carinska zona još od 2000. godine i mi ga tako i posmatramo. Zašto bi se prelazi Jarinje i Brnjak po svom režimu razlikovali od ostala četiri prelaza između Srbije i Kosova na kojima odavno rade kosovski carinici”, objašnjava Irina Gudeljević, portparol Euleksa, ponašanje pripadnika misije i dodaje kako oni samo sprovode naloge iz Brisela.

(Ceo tekst možete pročitati u štampanom izdanju od 31. oktobra)

J. Cerovina

objavljeno: 31.10.2011.
Pogledaj vesti o: Brnjak,   Evropska Unija

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.