Sever Kosova – dva dana za razum

Izvor: Politika, 13.Sep.2011, 23:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sever Kosova – dva dana za razum

Na pokušaj postavljanja kosovskih carinika na administrativne prelaze, Srbi na severu Kosova će odgovoriti blokadom puteva, a Srbija će se političkim i diplomatskim sredstvima boriti protiv toga

U ovom trenutku nije moguće tačno reći šta će se sve dešavati na severu Kosova, ukoliko kosovske vlasti sutra ili u petak, koji već slovi kao dan „De”, pošalju kosovske carinike i policiju na administrativne prelaze Brnjak i Jarinje. Prema onome što se zasad >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << zna, ako pripadnici „kosovske pogranične službe i carine” budu dovedeni na dva pomenuta administrativna prelaza, Srbija će pokušati da poništi taj potez diplomatskim sredstvima, a Srbi na severu Kosova će organizovati miran građanski otpor.

Borko Stefanović, šef pregovaračkog tima Beograda u razgovorima sa Prištinom, za „Politiku” kaže: „Biće organizovane blokade puteva na severu Kosova i Metohije i nastavak drugih političkih i diplomatskih aktivnosti države Srbije radi onemogućavanja scenarija koji je Priština predvidela, pri čemu je neophodno da se sačuva jedinstvo i koordinacija između građana i države.”

Na pitanje da li je tačna informacija da ga je Euleks zvanično obavestio da će posle 16. septembra biti uvedena carinska kontrola koja će uključiti i kosovske carinike, Stefanović odgovara da je u ovoj situaciji nebitno da li je stiglo zvanično obaveštenje. „Činjenica je da imamo pouzdane informacije da Priština namerava to da uradi i da će to, verovatno, učiniti 15. ili 16. septembra. U toj situaciji, odgovor građana mora da bude miran i jedinstven”, kaže on i dodaje da nas narednih dana „sigurno očekuje puno izazova i povišene tenzije na severu Kosova i Metohije”.

Stefanović za naš list ističe i da su o onome što Priština sprema obaveštene sve vlade u EU i Brisel, da se maksimalno diplomatskim sredstvima utiče na sve njih da Prištinu obeshrabri u tom potezu jer će to dovesti do dalje destabilizacije na Kosovu i podrivanja dijaloga sa Prištinom. „Ovo je potvrda da Priština, suštinski, možda ni ne želi dijalog, nego želi da pokuša da stvari reši jednostrano, što je za nas neprihvatljivo.” Svaka jednostrana akcija Prištine, a ovo bi bila druga jednostrana akcija dok traje dijalog, šalje signal da su takvi potezi dozvoljeni. U suštini se ne osuđuju nego se na neki način čak i ohrabruju. Nijedna demokratska vlada to ne bi mogla da prihvati bez reakcije i bez svrstavanja uz svoj narod”, naglašava Stefanović.

Zamenik premijera i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić ocenio je da je stvar državnih organa da se dogovore koje postupke će dalje primeniti. Dačić je, kako prenosi Tanjug, naglasio da se po tom pitanju mora insistirati da međunarodna zajednica poštuje dogovor sa Srbijom.

Komentarišući najavu o postavljanju kosovskih carinika, on je, kako prenosi Beta, rekao da to znači da se ne poštuju dogovori sklopljeni sa Srbijom, šest tačaka dogovora s generalnim sekretarom UN i da se radi o pokušaju da se izmeni realnost na terenu. „Nije mi jasno kako neki ljudi ne shvataju da opet mogu dovesti do sukoba”, rekao je Dačić i dodao da tu misli i na Prištinu, ali i na Vašington, Brisel i Berlin. On je rekao da je to njegovo mišljenje i da ga ne interesuje šta misle drugi ministri. „Ja sam ministar policije Ivica Dačić i valjda imam pravo da mislim svojom glavom. Ovo ne vodi ničemu, samo novom egzodusu Srba sa Kosova”, podvukao je i naveo da se radi o pokušaju nekih delova međunarodne zajednice da zaokruži državnost Kosova, te da priča o administrativnim prelazima nema nikakve veze s rešavanjem problema prometa robe i ljudi.

I ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić smatra da se odluka ne donosi u Prištini. Oni, kako je rekao, neće poslati kosovske carinike i policiju na te prelaze bez prećutne podrške važnih međunarodnih činilaca. „Ako stigne glas da to ne smeju da rade, oni to neće učiniti. Međutim, ako dobiju prećutnu saglasnost, oni će to svakako učiniti”, kazao je Ljajić, a prenela Beta.

Srbija, prema njegovim rečima, nema „gotovo nikakav manevarski prostor” za reakciju. „Nemamo drugi mehanizam osim da diplomatskim sredstvima međunarodnim činiocima ukažemo na opasnost tog čina.”

Kako prenosi prištinski list „Koha ditore”, prema planu za implementaciju dogovora o carinskim pečatima, Euleks će postaviti svoje policajce i carinike na prelazima na Jarinju i Brnjaku, a njima će nadređeni biti službenici iz kosovske policije i carine. O sprovođenju sporazuma će brinuti Kfor i Euleks, a deo sporazuma su i kancelarija EU i ambasade pet zapadnih zemalja – Kvinte. Navodeći detalje plana, list, kako prenosi Tanjug, piše da će kontrolu na punktovima na severu vršiti Euleks carinici. „Građane neće kontrolisati kosovski carinici. Na graničnim prelazima čak neće biti prisutna ni kosovska policija. I u Brnjaku i u Jarinju, 16. septembra, će biti stacionirani policajci i carinici Euleksa. Oni će imati ovlašćenja kosovske policije i carine. Sporazum predviđa da carinici budu postavljeni na prelaz 31, dok će na prelazu kod Jarinja privremeno biti samo policija. Prelaz kod Jarinja koji su spalile kriminalne grupe neće biti korišćen za prolaz robe dok se ne stvore uslovi za rad carinika. Izvori lista su podvukli da postoji plan kosovske vlade da akcijom sličnoj onoj na graničnim prelazima vrati kosovske sudije i u Okružni sud na severu zemlje, ukoliko se o tome u međuvremenu ne postigne sporazum sa Euleksom.

Da scenario za prelaze na severu Kosova, možda, još nije definitivan, ukazuje pisanje prištinskog lista „Zeri”. Taj list, kako navodi Tanjug, piše da bi sprovođenje plana za funkcionisanje kosovskih carina na prelazima 1 i 31 moglo da bude odloženo zbog visokog stepena rizika, ali i reakcija koju Beograd najavljuje da će sprovesti preko struktura instaliranih na severu Kosova. 

B. Čpajak

-------------------------------------

Jeremić: SB da spreči Prištinu da primeni silu

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić potvrdio je da je Srbija uputila pismo generalnom sekretaru UN Ban Ki Munu u kojem poziva Savet bezbednosti da preduzme sve neophodne mere kako bi se sprečila Priština da ponovo primeni silu na severu Kosova, rekao je Jeremić posle sastanka sa makedonskim kolegom Nikolom Poposkim.

U pismu smo zamolili Ban Ki Muna da Savet bezbednosti preduzme sve neophodne mere kako bi se sprečilo da se ponovi situacija poput one u julu, dodao je ministar. Jeremić je naveo da Savet bezbednosti i međunarodne misije na Kosovu koje deluju u skladu sa rezolucijom 1244, a to su Kfor i Euleks imaju odgovornost za situaciju na Kosovu.

Kako je istakao, ukoliko bude ugrožena stabilnost i ukoliko bude ljudskih žrtava „odgovornost će biti u dvorištu onih koji imaju mandat da ih spreče”, a to su EU i NATO.

U osvrtu na tvrdnje potpredsednika kosovske vlade Bedžeta Pacolija da je Nigerija u procesu priznavanja Kosova, Jeremić je rekao da „Pacoli po običaju ne govori istinu”. „Naš ambasador u Nigeriji je pre sat vremena imao prijem kod nigerijskih vlasti gde mu je potvrđeno da Nigerija ne menja svoj stav i ne priznaje jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova”, rekao je šef srpske diplomatije.

Tanjug

------------------------------------

Srbi će se braniti barikadama

Kosovska Mitrovica – Situacija na severu Kosova je trenutno mirna, ali i izuzetno napeta, a u toku jučerašnjeg dana teritoriju severnog Kosova konstantno su nadletali vojni helikopteri, ali i helikopteri kosovske vlade. Dodatnu konfuziju i uznemirenost među srpskim življem unosile su i informacije da bi Priština silom mogla već preko noći da krene i zauzme Brnjak i Jarinje, a Srbi su u poslednja dva dana pojačali dežurstva, ojačali barikade u Zupču u opštini Zubin Potok, u Rudaru u zvečanskoj opštini, kao i u Leposaviću, mada je po jedna kolovozna traka slobodna za nesmetan protok automobila.

Lideri Srba sa severa Kosova veruju da se Priština neće odvažiti i ponovo krenuti silom, mada zaziru od sve „tvrđih” najava koje stižu i od strane međunarodnih predstavnika da dva administrativna prelaza moraju da budu pod punom carinskom kontrolom.

Krstimir Pantić, predsednik opštine Kosovska Mitrovica, kazao je za „Politiku” da je situacija izuzetno napeta, kao i da, ukoliko se ostvari naum Prištine uz potporu međunarodne zajednice, Srbi će se samoinicijativno organizovati i „hermetički” zatvoriti sever Kosova:

– Po najavama koje stižu od Srba, oba mosta na Ibru koji povezuju srpski i albanski deo Kosovske Mitrovice biće blokirani, što bi bojim se moglo da rezultira eskalacijom. Naime, tada niko neće moći da kontroliše narod koji brani svoje, a i bojim se da mi koji smo na rukovodećim funkcijama nećemo ništa moći da učinimo da sprečimo da dođe do sukoba. Apelujem na međunarodnu zajednicu da se dozove pameti, i da ne inicira sukobe, jer u suprotnom hermetički će biti zatvoren sever Kosova, od Mitrovice, Brnjaka do Jarinja – naglašava Pantić.

Istog je mišljenja i Slaviša Ristić, predsednik opštine Zubin Potok, koji kaže da će se Srbi mirnim sredstvima odupreti instaliranju kosovskih institucija vlasti, u ovom slučaju carine, blokadama i barikadama puta, ali, kako kaže, „plašimo se da ukoliko Tači sa NATO-om i Euleksom krene silom situacija neće moći da se kontroliše”.

Bajram Redžepi, ministar policije u samoproglašenoj kosovskoj vladi, za „Politiku” je kratko rekao da će se nakon konačnih razgovora sa predstavnicima Kfora i Euleksa (sastanak koji je počeo juče u kasnim popodnevnim satima) utvrditi detalji za realizaciju plana i implementaciju dogovora koji je postignut između Borislava Stefanovića i Edite Tahiri.

Redžepi je, inače, ranije za naš list potvrdio da će albanski carinici biti raspoređeni na Brnjaku i Jarinju, ali i apostrofirao da će, imajući u vidu da se žitelji severnog Kosova protive ovom potezu, biti prinuđen da realizaciju plana potpomogne interventnim jedinicama Rosu, što juče nije želeo da komentariše.

Ni u Euleksu nisu želeli mnogo da komentarišu o uspostavljanju carine na administrativnim prelazima, mada je Irina Gudeljević, portparol Euleksa u Prištini, za „Politiku” navela da su „u toku razgovori sa kosovskim vlastima o tome kako će biti implementiran dogovor o carinskim pečatima”:

– Kada je u pitanju raspoređivanje carinika na prelazima, konkretne pojedinosti su još u fazi razrade, ali treba znati da je Kosovo jedinstvena carinska zona – navela je Gudeljevićeva.

Biljana Radomirović

objavljeno: 14.09.2011.
Pogledaj vesti o: Jarinje,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.