Novi incidenti na severu Kosova

Izvor: B92, 26.Nov.2012, 21:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi incidenti na severu Kosova

Zubin Potok, Kosovska Mitrovica -- Jaka eksplozija odjeknula je večeras u blizini prelaza Brnjak. U Bošnjačkoj mahali u Kosovskoj Mitrovici došlo je do pucnjave. U incidentima nema povređenih.

Eksplozija je odjeknula oko 19 sati, na potezu između punkta Tabalije, gde se nalaze pripadnici MUP-a Srbije, i punkta Brnjak na kome se nalaze pripadnici Kfora, Euleksa i Kosovske policije. U incidentu nije bilo povređenih, niti je pričinjena materijalna šteta, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << javlja Tanjug.

Regionalni portparol kosovske policije Besim Hoti izjavio je Tanjugu da je policija informisana o večerašnjoj eksploziji u blizini prelaza Brnjak.

Hoti je naveo da se eksplozija čula na samom prelazu, ali da još nije ustanovljeno tačno mesto gde je došlo do detonacije.

Portparol Euleksa Irina Gudeljević potvrdila je da je oko 19 sati došlo do eksplozije u blizini administrativnog prelaza Brnjak, navodeći da je istragu preuzeo Kfor. Ona, međutim, nije mogla da navede više detalja o toj eksploziji.

Novi incidenti na severu Kosova izbili su uoči proslave Dana albanske zastave. Na Kosovu, na jugu Srbije i u okolnim zemljama u kojima žive Albanci, priprema se proslava Dana albanske zastave, kojim se ove godine obeležava i 100 godina nezavisnosti Albanije. Zbog centralne proslave, koja će biti 28. novembra u Tirani, Dan zastave u regionu će biti obeležen sutra.

U toku dana ravnan je teren teškim mašinama u međuzoni između prelaza Jarinje i Rudnica. Predsednik Skupštine opštine Zubin Potok Stevan Božović potvrdio je da su i na prelazu Brnjak u toku radovi na pripremi zemljišta za postavljanje kontejnera.

Svega pola sata nakon eksplozije u naselju Bošnjačka mahala u severnom delu Kosovske Mitrovice nepoznate osobe pucale su iz automatskog oružja. Srećom, povređenih nije bilo.

Predstavnici kosovsko-mitrovačke Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju saopštili su da su nepoznate osobe pucale večeras na dežurnu smenu Vatrogasnog doma u severnom delu Kosovske Mitrovice.

"U 19.20 iz automobila marke 'fijat brava' crvene boje, tri osobe pucale su iz automatske puške i pištolja na dežurnu smenu u Vatrogasnom domu u severnom delu Kosovske Mitrovice, i potom pobegle ka istočnom mostu", navodi se u saopštenju.

Prema rečima očevidaca, nepoznata osoba je otvorila vatru iz automatskog oružja u trenutku kada je postavljana albanska nacionalna zastave na jedan od stubova za prenos električne energije.

Predsednik opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić upozorio je da postoji opasnost od ozbiljnih sukoba.

"Od međunarodne zajednice očekujem brzu reakciju i osudu ovog incidenta i raspoređivanje snaga na ovom terenu, jer je očigledno da se tenzije podižu svakoga dana i da postoji realna opasnost da dođe do ozbiljnih sukoba", kazao je Pantić.

Pripadnici Kosovske policije su izašli na mesto događa kako bi obavili uviđaj, javlja Tanjugov reporter s lica mesta.

Ulica u Bošnjačkoj mahali u kojoj je došlo do pucanjave je blokirana za saobraćaj.

Naselja Bošnjačka mahala je jedno od nekoliko multietičnih kvartova u severnom delu Kosovske Mitrovice, u kome žive Srbi i Albanci.
Pogledaj vesti o: Brnjak,   Incident,   Eulex

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Eksplozija kod Brnjaka, pucnjava u Mitrovici

Izvor: Mondo, 26.Nov.2012

Jaka eksplozija čula se večeras oko 19 sati u blizini administrativnog prelaza Brnjak, a automatsko oružje je "radilo" pola sata kasnije u naselju Bošnjačka Mahala u Kosovskoj Mitrovici...Prema dosadašnjim informacijama nije bilo povređeni ni materijalne štete u jakoj eksploziji kod Brnjaka...Do...

Nastavak na Mondo...

KiM: Posle incidenata, mirno jutro

Izvor: B92, 27.Nov.2012, 09:31

Zubin Potok, Kosovska Mitrovica -- Jaka eksplozija odjeknula je sinoć u blizini prelaza Brnjak. U Bošnjačkoj mahali u Kosovskoj Mitrovici pucnjava. U incidentima nema povređenih. Jutro mirno...Eksplozija je odjeknula juče oko 19 sati, na potezu između punkta Tabalije, gde se nalaze pripadnici MUP-a...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.