I dalje blokirani prelazi Brnjak i Jarinje, jedini prelaz automobilima ka Kosovu i Metohiji iz pravca Merdara

Izvor: JužneVesti.com, 23.Sep.2021, 11:35

I dalje blokirani prelazi Brnjak i Jarinje, jedini prelaz automobilima ka Kosovu i Metohiji iz pravca Merdara

Administrativne prelazi sa Kosovom i Metohijom Brnjak i Jarinje i dalje blokiraju nezadovoljni Srbi sa iz severnog dela Kosova, a specijalne jedinice kosovske policije Rosu su na punktovima i za sada je mirno, uz prisutnu napetost. Jedini prelaz automobilima ka Kosovu i Metohiji je na prelazu Merdare, gde se zbog stavljanja probnih tablica pravi gužva i čeka i do sat vremena.

Srpski policajci na >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << Merdaru kažu da je sve manje vozila iz centralne Srbije, jer su mnogi odustali od puta upravo zbog obaveze da se postave oznake "RKS", odnosno "Republike Kosovo".Specijalne jedinice kosovske policije; Foto: D. Z.

Cela procedura oko probnih tablica i dva papira traje nekoliko minuta. Dobija se potvrda o uzetoj probnoj tablici, plus dokaz da je sve plaćeno što se naplaćuje pet evra za dva meseca – saznajemo od policajaca.

Srbe koji putuju na Kosovo više od novca i gubljenja vremena na prelazu brine što su, kako tvrde, sada na neki način vidno obeleženi.Kolone automobila i kamiona na prelazima; Foto: D. Z.

I do sada je bilo sporadičnih problema na kosmetskim putevima sa srpskim registarskim oznakama, a sada smo još uočljiviji ovim probnim tablicama. Skidanjem oznaka Srbije i nametanjem probnih tablica prištinske vlasti nam bukvalno crtaju mete na čelo – tvrdi meštanin srpske nacionalnosti.

Na 2 blokirana prelaza Brnjak i Jarinje gde Srbi sa severa od ponedeljka mirno protestuju vidljivo je prisustvo prištinskih specijalaca, a sve nadgledaju i pripadnici EULEKS policije, dok prelaze neprekidno nadleće helikopter KFOR-a.

Kako saznajemo, za sada nema nestašica sa srpskom robom na farovima prodavnica, ali na kioscima već treći dan nema dnevne štampe iz Srbije.Okupljeni Srbi na barikadama na prelazu Jarinje; Foto: D. Z.

Za sad imamo zaliha osnovih namirnica, ali ukoliko se stanje ne promeni, moguće je očekivati nestašice pojedinih proizvoda narednih dana. Nadamo se da će se prištinske vlasti urazumiti i da će povući svoje specijalce iz severnog dela, ali i spornu odluku o probnim tablicama čime bi se stekli uslovi da se deblokiraju prelazi i nastavi sloboda kretanja ljudi – kaže meštanin Kosovske Mitrovice.

Inače, na prelazu Jarinje kolona je duga oko 2 kilometra, a na prelaze su postavljeni teški kamioni. Iako i jedna i druga strana pozivaju na mir i uzdržanost, ni Srbija ali ni kosovske vlasti za sada ne odustaju od svojih uslova, pa se još ne nazire izlaz iz situacije. Da se očekuje da će ovo potrajati govori i činjenica da su Srbi na blokadama tokom večeri dopremili drva kako bi se grejali.
Pogledaj vesti o: Jarinje

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.