Ustavni sud odbacio ustavne žalbe u slučaju Taton

Izvor: Press, 16.Okt.2012, 16:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ustavni sud odbacio ustavne žalbe u slučaju Taton

Ustavni sud Srbije odbacio je ustavnu žalbu branilaca pravosnažno osuđenih za učešće u ubistvu francuskog navijača Brisa Tatona, jer je utvrdio da u toku krivičnog postupka okrivljenima nije povređeno pravo na pravično suđenje

Pošto je odbrana u tom slučaju iscrpela sve pravne lekove koje je mogla da uloži u Srbiji, najavila je da će se obratiti Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu.

Tanjugu je u Ustavnom sudu potvrđeno da je odbačena žalba >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << protiv presude Višeg suda u Beogradu od 25. januara 2011. godine i presude Apelacionog suda u Beogradu od 28. oktobra 2011. godine.

Žalba Svetozara Vujačića jednog od branilaca navijaca "Partizana" Dejana Puzigaće, osudenog na 14 godina, odbačena je sredinom septembra, jer mu Puzigaća, koji je u beksvu već tri godine, nije lično potpisao specijalno punomoćje i overio ga u sudu, što je neophodno za podnošenje ustavne žalbe.

Ustavnom žalbom, koju su branioci desetorice osuđenih za smrt Tatona podneli u februaru, odbrana je tražila ukidanje presuda Višeg i Apelacionog suda, jer nisu cenili sve dokaze u postupku, odnosno nisu saslušali par, kako tvrde, očevidaca tragičnog događaja.

Advokat Vujačić je u pisanoj izjavi koja je danas dostavljena medijima naveo da je Ustavni sud u svojoj odluci naveo da su "'Viši i Apelacioni sud pravilno i potpuno utvrdili činjenično stanje" i da se ne može smatrati da je petnaestorici optuženih u tom slučaju povređeno pravo na pravično suđenje.

On je ukazao da je sporno činjenično stanje prema kome je "Bris Taton lišen života 17. septembra 2009. i da je, posle hirurške intervenicije u Urgentnom centru u Beogradu preminuo 12 dana kasnije, 29. septembra 2009. godine".

Branioci će zato zatražiti od Evropskog suda odgovor na pitanje "kako je moguće da lice, koje je lišeno života 17. septembra 2009, premine 29. septembra 2009", naveo je Vujačić.

Krajem avgusta advokati osuđenih podneli su Višem sudu u Beogradu zahtev za ponavljanje postupka o kome se čeka odluka krivičnog vanpretresnog veća suda.

Apelacioni sud u Beogradu je krajem januara prepolovio kazne osuđenima, preinačivši presudu Višeg suda kojom su bili osuđeni na ukupno 240 godina zatvora.

Pravosnažnom presudom Apelacionog suda, 14 napadača na Tatona dobilo je ukupno 123 godine zatvora.
Pogledaj vesti o: Bris Taton

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.