Veliki dio BiH ponovo pod vodom: Građani u strahu od novih padavina

Izvor: Cafe.ba, 07.Avg.2014, 19:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Veliki dio BiH ponovo pod vodom: Građani u strahu od novih padavina

Trenutno najozbiljnije u Zeničko-dobojskom i Kantonu Tuzla, u FBiH proglašeno stanje prirodne nesreće

SARAJEVO (AA) - U cijeloj BiH danas nisu zabilježene veće padavine, a nakon poplava i aktivacije novih klizišta, građani rade na čišćenju poplavljenih kuća, javlja Andolu Agency (AA).

Vlada Federacije BiH danas je na hitnoj telefonskoj sjednici donijela Odluku o proglašenju stanja prirodne i druge nesreće na području Federacije BiH zbog obilnih kišnih padavina >> Pročitaj celu vest na sajtu Cafe.ba << koje su prouzrokovale izlijevanje rijeka i bujičnih potoka iz svojih korita, izazivajući plavljenje velikog broja infrastrukturnih objekata, objekata stanovanja i poljoprivrednog i drugog zemljišta na području Federacije BiH.

Najkritičnija situacija na području općine Tuzla je još uvijek u mjesnim zajednica Solina i Dokanj jer su kišne padavine pokrenule velike količine vode što je dovelo do nadolaženje rijeke Soline koja  još uvijek prijeti  da se izlije u ove dvije mjesne zajednice. Uslijed obilnih kišnih padavina došlo je do i plavljenja trafostanica pa je oko 13.000 građana na području Tuzlanskog kantona bez napajanja električnom energijom.

Zbog veoma visokog vodostaja rijeke Ukrine, u Derventi je jutros proglašena vanredna odbrana od poplava.

Vlada Brčko distrikta jutros je također proglasila stanje elementarne nepogode  za područje Brčkog.

Preko 1.000 stambenih objekata poplavljeno je duž korita rijeke Tinje i njenih pritoka. U Srebreniku je i mnogo poplavljenih privrednih objekata. Cijeli dan vrše se sanacije na terenu, jer je voda nakon povlačenja za sobom ostavila mulj. Kiša tokom dana nije padala stoga su se građani samoorganizovali te pomažu nadležnim ekipama u sanaciji i čišćenju. U Špionici su na terenu bili i članovi Federalnog  štaba CZ, koji su pomagali u ispumpavanju vode.

Mještani su aktivni i skupa sa dežurnim ekipama rade na sanaciji, a strahuju od novih padavina. Tokom cijelog dana, dežurne ekipe civilnih zaštita primale su dojave o aktivaciji novih klizišta.

Ekipa sa mašinerijom danonoćno su radile na čišćenju puta na dionici Željeznog Polja, Topčić Polja i Zenice, te je ova putna komunikacija napokon uspostavljena. Također, ospospobljeni su i drugi regionalni i lokalni  putevi širom BiH, a na pojedinim dijelovima se saobraća još uvijek jednom trakom.

Stanje u Banjoj Luci također se stabilizuje, a vodena bujica je za sobom ostavila ogromne štete na putevima, privatnim i poslovim objektima.

U Kantonu Sarajevu nisu zabilježena nova plavljenja objekata kao ni pojava novih klizišta.

Nastavak na Cafe.ba...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Cafe.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Cafe.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.