Umro osuđenik za ratne zločine Tolimir

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 09.Feb.2016, 13:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Umro osuđenik za ratne zločine Tolimir

Osuđeni za ratne zločine, bivši general Vojske Republike Srpske (VRS) Zdravko Tolimir u ponedjeljak uvečer je preminuo u Haagu, prenosi mediji iz regije, dok se iz Haškog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) još čeka službena potvrda.

Prošle godine Tolimir je drugostupanjski osuđen na doživotni zatvor zbog genocida nad Bošnjacima iz Srebrenice u srpnju 1995.godine, kada je prema optužnici ubijeno više od 7000 zarobljenika, dok su ostali prognani.

Tolimir je >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Slobodna Evropa << tijekom rata u BiH (1992-1995) bio pomoćnik za obavještajno-sigurnosne poslove zapovjednika Glavnog štaba VRS-a Ratka Mladića, kojem se trenutno sudu na Haškom sudu za dvostruki genocid, progone, teror nad Sarajlijama i uzimanje međunarodnih promatrača za taoce.

Genocid se u Žepi i Srebrenici dogodio prema „Direktivi 7“, potpisanoj od predsjednika RS Radovana Karadžića također optuženog za isti zločin, a koju su provodili zapovjednici VRS-a, među ostalim i Tolimir u svom obavještajno-sigurnosnom sektoru u Glavnom štabu.

Direktiva 7 je, prema zaključcima Raspravnog vijeća, prije samog vojnog napada imala za cilj stvaranje nemogućih uvjeta u enklavama, među ostalim i zaustavljanjem humanitarne pomoći.

U prvostupanjskoj presudi osuđen i za Žepu

U prvostupanjskoj presudi iz 2012.godine Tolimir je osuđen i za genocid u Žepi, ubojstvom ključnih ljudi bošnjačke zajednice, no nakon konzervativnog tumačenja genocida od strane žalbenih sudaca - oslobođen je za to nedjelo.

Iako nije poreknuto da se i u toj Zaštićenoj zoni UN-a dogodio genocid, kao i u Srebrenici. Presuda za genocid u Žepi žalbeni suci su ukinuli jer je zaključak većine bio - da su se ubojstva trojice istaknutih predstavnika bošnjačke zajednice dogodila naknadno, nekoliko tjedana nakon ubojstava u Srebrenici te da se ne mogu sagledati u zajedničkom kontekstu.

Također su zaključili - da progon stanovništva iz Žepe, sam po sebi ne znači dio genocida, budući da mu se nije nanijela teška duhovna patnja kao stanovništvu Srebrenice, gdje su se žene i djeca izdvajali od muškaraca.

U haškom pritvoru Tolimir je čekao premještaj u zatvor jedne od zemalja koje surađuju s Haškim sudom UN-a u provođenju međunarodne pravde.

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Slobodna Evropa. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Slobodna Evropa. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.