Svjedok bez primjera zloupotrebe imena generala Mladića

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 07.Maj.2015, 14:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svjedok bez primjera zloupotrebe imena generala Mladića

Na haškom suđenju (ICTY) zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) Ratku Mladiću dvodnevni iskaz je dovršio Tihomir Stevanović, vezist i šifrant u Glavnom štabu optuženog tijekom zauzimanja Srebrenice 1995.godine, kada je prema optužnici - tamo počinjen genocid nad bošnjačkim stanovništvom.

Stevanović je kao svjedok obrane pokušao prikazati da je naređenje iz Glavnog štaba VRS-a, o nastavku borbi s jedinicama Armije Bosne i Hercegovine >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Slobodna Evropa << u povlačenju – poslao netko u ime generala Mladića. Ipak nije uspio dati ni jedan konkretan primjer – da se takvo što ikad dogodilo.

Stevanović je tvrdio da general Mladić nije bio u Glavnom štabu VRS-a u Crnoj Rijeci 15.srpnja 1995.godine te da zato nije ni mogao izdati naređenje koje je bilo potpisano s njegovim imenom. U glavnom iskazu je svjedok obrane naveo i kako je optuženi bio strog zapovjednik, tako da je i predsjedavajućeg suca Alphonsa Oriea zanimalo – tko bi se usudio napraviti nešto u njegovo ime, a da to on nije znao.

„Znači Vaš je stav – da su ljudi slali naređenja s imenom generala Mladića, čak i ako nisu mislili da ta naređenja nisu u skladu s onim što general Mladić hoće narediti?“, upitao je svjedoka sudac.

Upravo tako. Jesu.“, ustvrdio je svjedok, želeći umanjiti zapovjednu odgovornost generala Mladića za srebreničku operaciju, u skladu sa strategijom obrane koja ju prebacuje na podređene jedice – poput Drinskog korpusa VRS-a.

Svjedok: Ne mogu se sjetiti ni jednog primjera

Svjedok Stevanović je potom zatražen da pruži bilo kakav primjer – da je netko naredio nešto u ime generala Mladića, a da on o tome pojma nije imao. General Mladić je inače opisan od drugih svjedoka obrane – svojih kolega visokih oficira VRS-a – kao dobro obavješten zapovjednik, čak ponekad i više od njih - u vezi ratišta u njihovim zonama odgovornosti.

„Možete li nam dati primjer – da je zloupotrebljeno ime generala Mladića time što je u njegovo ime poslano neko naređenje, a da on za to nije dao podršku?“, zatražio je sudac Orie.

„Nemam konkretni. Ne sjećam se.“, odvratio je svjedok obrane Stevanović.

VIDEO LINK: Dio unakrsnog ispitivanja Stevanovića

Kao zadnji ovotjedni svjedok s iskazom je počeo Janko Kecman, pilot tzv.Republike Srpske Krajine koji je opisao obaranje svog aviona od strane hrvatskih snaga te djelovanje bošnjačke avijacije tijekom rata u Hrvatskoj te Bosni i Hercegovini. Pri tom je kao svjedok obrane Kecman tvrdio da je Armija BiH helikopterima i avionima snabdjevala Zaštićene zone Ujedinjenih naroda, razločito od optužbe koja tvrdi da su Zone bile izolirane od strane srpskih snaga, kako bi se opsadom izgladnjivalo i mučilo opkoljeno nesrpsko stanovništvo.

Suđenje generalu Mladiću nastavit će se idući tjedan.

VIDEO LINK: Početni dio glavnog iskaza Kecmana

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Slobodna Evropa. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Slobodna Evropa. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.