Sve bh. diplomate: Pravo na diplomatski pasoš BiH imaju državni, ali i entitetski zvaničnici

Izvor: Cafe.ba, 03.Dec.2014, 13:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sve bh. diplomate: Pravo na diplomatski pasoš BiH imaju državni, ali i entitetski zvaničnici

Pravo na diplomatski pasoš Bosne i Hercegovine imaju i bivši visoki državni zvaničnici, ali samo oni koji su te dužnosti obavljali nakon usvajanja Ustava Bosne i Hercegovine, poslije ratnih sukoba i ukoliko nisu prije vremena smijenjeni sa te dužnosti.

Osim diplomata koji su zaposleni u sjedištu Ministarstva vanjskih poslova i u diplomatsko-konzularnoj mreži u inostranstvu, pravo na diplomatske pasoše Bosne i Hercegovine imaju i visoki zvaničnici na državnom i entitetskom >> Pročitaj celu vest na sajtu Cafe.ba << nivou, nosioci visokih pravosudnih i tužiteljskih funkcija, direktori najznačajnijih državnih agencija, vjerskih zajednica, pokazuje analiza Anadolu Agency (AA).

Diplomatske pasoše i vize državljanima Bosne i Hercegovine izdaje i rok važenja produžava Ministarstvo vanjskih poslova u skladu sa odredbama Zakona o putnim ispravama Bosne i Hercegovine i Pravilnika o izdavanju diplomatskih pasoša i viza. Ove dokumenti se izdaju sa rokom važenja pet godina. Diplomatski pasoš mora biti snabdjeven diplomatskom vizom za putovanje u inostranstvo.

Jedno lice ne može istovremeno posjedovati diplomatski i službeni pasoš.

- I poglavari vjerskih zajednica na listi "A" -

U skladu sa tim odredbama, pravo na diplomatski pasoš Bosne i Hercegovine imaju predsjedavajući i članovi Predsjedništva BiH, predsjedavajući, članovi Vijeća ministara BiH i zamjenici državnih ministara, te po funkciji predsjedavajući oba doma Parlamentarne skupštine BiH - Zastupničkog i Doma naroda.

Predsjednici Ustavnog, Suda BiH i glavni tužilac BiH su, također, oni koji se nalaze na spisku osoba koje imaju pravo na diplomatski pasoš BiH. Isto važi i za direktora Obavještajno sigurnosne agencije (OSA) BiH i direktora Direkcije za evropske integracije (DEI) BiH.

Nosioci diplomatskog pasoša Bosne i Hercegovine mogu biti predsjednici bh. entiteta FBiH i RS-a, njihovi potpredsjednici, te predsjednici entitetskih vlada.

Na listi "A"  onih koji imaju pravo na diplomatski pasoš Bosne i Hercegovine nalaze se i poglavari vjerskih zajednica, načelnik zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH te karijerni ambasadori i generalni konzuli BiH u penziji koji su na radu u Ministarstvu vanjskih poslova BiH proveli najmanje 10 godina.

Pravo na diplomatski pasoš imaju i bivši visoki državni zvaničnici, ali samo oni koji su te dužnosti obavljali nakon usvajanja Ustava Bosne i Hercegovine, poslije ratnih sukoba i ukoliko nisu prije vremena smijenjeni sa te dužnosti.  U tu kategoriju spadaju bivši članovi Predsjedništva BiH, predsjedavajući Vijeća ministara BiH i ministri vanjskih poslova BiH.  Njima se diplomatska viza izdaje sa rokom važenja dvije godine za više putovanja.

- Ostali koji imaju pravo na diplomatske pasoše -

Lista "B" onih koji imaju pravo na diplomatske pasoše BiH u svrhu službenih putovanja sačinjena je od generalnog sekretara Predsjedništva BiH i savjetnika članova Predsjedništva BiH, te ministara u entitetskim vladama FBiH i RS-a, kao i dva poglavara vjerskih zajednica koji su u Međureligijskom vijeću BiH.  Diplomatska viza za nosioce sa liste "B" izdaje se na godinu dana, za više putovanja.

Uz navedene, diplomatski pasoš se može izdati i članovima državnih delegacija i diplomatskim kuririma koji se imenuju za svaki posebni slučaj, a koji su stalno imenovani na te funkcije.  Njima, kao ostalim nosiocima diplomatskih pasoša, diplomatska viza se izdaje sa rokom od tri mjeseca za jedno putovanje, a izuzetno kada za to postoje opravdani razlozi, na šest mjeseci za više putovanja.

Zahtjev za izdavanje diplomatskog pasoša i viza, odnosno produženje roka važenja diplomatske vize, podnosi nadležni organ Bosne i Hercegovine, odnosno entiteta.

Za članove državnih delegacija zahtjev podnosi Skupština Bosne i Hercegovine, Predsjedništvo Bosne i Hercegovine ili Vijeće ministara i uz njega prilaže odluku o obrazovanju, sastavu i upućivanju delegacije u inostranstvo. Zahtjev se podnosi najmanje deset dana prije namjeravanog putovanja. U rok je uračunato i vrijeme potrebno za pribavljanje viza stranih država.

Diplomatski pasoš neće se izdati, niti će se izdati viza licu u pogledu koga postoje razlozi predviđeni članom 21. Zakona o putnim ispravama, kao ni radniku Ministarstva protiv koga se vodi disciplinski postupak, odnosno koji je kažnjen disciplinskom mjerom zbog teže povrede radne dužnosti.

Nastavak na Cafe.ba...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Cafe.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Cafe.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.