Sabor konstituiran, Milanović oštro napao HDZ

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 28.Dec.2015, 17:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sabor konstituiran, Milanović oštro napao HDZ

HDZ-ovac Željko Reiner izabran je za predsjednika Hrvatskog sabora. Još uvijek tehnički premijer i šef opozicijskih socijaldemokrata (SDP) Zoran Milanović optužio je Most za koaliranje sa HDZ-ovom koalicijom koju je nazvao kriminalnom, špijunskom i proustaškom.

Sa 88 glasova desne Domoljubne koalicije predvođene HDZ-om i Mosta za, sa 62 suzdržana glasa lijeve koalicije Hrvatska raste predvođene socijaldemokratima i sa glasom protiv jedinog zastupnika populističkog >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Slobodna Evropa << pokreta Živi zid Ivana Vilibora Sinčića, kandidat HDZ-a Željko Reiner izabran je za predsjednika Sabora.

Nakon 12 godina opet predsjednik Sabora nije izabran velikom većinom ili jednoglasno, što HDZ-ovci tumače kao dokaz da socijaldemokrati rade na proizvođenju podjela, a socijaldemokrati svoju suzdržanost tumače kao odgovor na kuhinju HDZ-a i Mosta oko stvaranja parlamentarne većine.

Nije bilo drugih kandidata, niti je bilo rasprave prije glasanja. Nisu izabrani potpredsjednici Sabora niti parlamentarni odbori, što pokazuje da se u vladajućoj većini desnog centra plus Most nisu još dogovorili oko podjela funkcija.

Reiner je u pristupnom govoru apelirao na zajedništvo kako bi se izišlo iz "duboke ekonomske, i još dublje društvene, moralne i vrijednosne krize".

Založio se za dijalog i za zaštitu manjina, ali započeo i jedan tipično HDZ-ovski rat preimenovanjima.

"Poštivanje drugih i različitih, a osobito onih koji su u manjini - pa prema tome osjetljiviji i ranjiviji, i jamčenje njihovih prava - jedna je od odlika demokracije i pravednog društva, pa je i to važna zadaća ovog Hrvatskog sabora. Cilj i obveza svih nas je da ovaj hrvatski državni sabor - da, dobro ste čuli, namjeravam predložiti kada se steknu uvjeti da se on opet tako zove - bude mjesto kulture dijaloga", poručio je Željko Reiner.

Reiner može predlagati što hoće, ali za preimenovanje mu treba dvotrećinska većina, koju HDZ nema.

Ne samo da za to neće glasati oporbeni lijevi centar, nego je i čelnik Mosta Božo Petrov odmah kazao kako ova Reinerova inicijativa nije usklađena s Mostom, već da je to Reinerova osobna želja.

"Meni su sve takve promjene manje bitne od onih promjena koje smo mi naglasili da ćemo ih provoditi. Ja se nadam i da će Domoljubna koalicija imati snage gurati te promjene", rekao je Petrov.

Hrvatski sabor tako se zvao u zadnjem razdoblju Tuđmanove vlasti krajem devedesetih, ali i tri mjeseca za vrijeme NDH, kada uopće nije bio izabrani parlament, već savjetodavno-ukrasno tijelo Pavelićevog režima.

Za Reinera su uz Domoljubnu koaliciju i Most glasali i zastupnici srpske i ostalih manjina, dvoje zastupnika Bandićeve stranke, dvojica "glavaševaca", Radimir Čačić i dosadašnji socijaldemokratski predsjednik Sabora Josip Leko.

Još uvijek tehnički premijer, predsjednik Socijaldemokratske partije Zoran Milanović ne krije ogorčenost načinom kako su Most i HDZ suprotno dogovorenim načelima dogovorili parlamentarnu većinu.

"Neke stvari čovjek u životu ne može birati - recimo, kada se rodiš ne možeš birati spol, ne možeš birati roditelje koji ti onda daju neku nacionalnost koja je prišivena, rasu, rodiš se kao gay, ali neke stvari možeš birati! Na žalost, u ovoj situaciji ljudi iz Mosta su izabrali da idu u saborsku većinu sa - ja ću biti vrlo otvoren - kriminalnom, špijunskom, proustaškom koalicijom. Dakle, Hrvatska u demokratskom smislu nikada nije bila na nižoj točki", riječi su Milanovića.

Da pojasnimo, HDZ-ov zastupnik i zadarski gradonačelnik Božidar Kalmeta optužen je za slučajeve teške korupcije, šef HDZ-a Tomislav Karamarko bio je šef tajnih službi, a u HDZ-ovoj desnoj koaliciji izabrana su i tri zastupnika ustašofilske Hrvatske stranke prava Ante Starčević (HSP AS).

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Slobodna Evropa. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Slobodna Evropa. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.