Prvi rezultati popisa od 28. maja do 15. juna

Izvor: Cafe.ba, 19.Feb.2015, 16:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prvi rezultati popisa od 28. maja do 15. juna

SARAJEVO - Agencija za statistiku BiH planira da prve rezultate popisa stanovništva u BiH objavi od 28. maja do 15. juna, najavio je danas u Sarajevu zamjenik direktora Agencije za statistiku BiH Fadil Fatić.

Na regionalnoj konferenciji "Popis 2013. u BiH - Objavljivanje podataka: Iskustva iz regiona i mogućnosti upotrebe i vizuelizacije podataka", on je naveo da će prvo biti objavljen broj stanovnika, starosna struktura, vjerska, etnička i jezička obilježja.

Fatić >> Pročitaj celu vest na sajtu Cafe.ba << je na skupu, kojem su prisustvovali predstavnici Hrvatske, Crne Gore i Srbije, zemalja u kojima je popis urađen ranije, rekao da je svaka saradnja, a posebno regionalna, vrlo bitna za BiH.

Darko Brkan iz Udruženja građana "Zašto ne" rekao je da je bitno upoznati se o regionalnim iskustvima, odnosno o tome na koji način su rezultati objavljivani u Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori, na koji način su formatirani, u kojim intervalima i na koji način su korišteni.

"Podaci popisa su važni, prije svega zbog evropskih integracija, a mi u ovom trenutku nemamo predstavu ni koliko stanovnika imamo u BiH, a kamoli neke statističke podatke", rekao je Brkan.

Direktor Zavoda za statistiku Hrvatske Marko Krištof rekao je da ljude ne treba čuditi to što se na objavu podataka čeka dugo, jer je obrada popisa stanovništva najveća i najopsežnija statistička akcija koju svaka zemlja treba provesti.

"Popis se provodi jednom u 10 godina. Prije je bilo normalno da se radi svakih 10 godina, a rezultati objavljuju svakih 20. No danas, zahvaljujući novim tehnologijama, to se obavlja brže. Hrvatskoj je trebalo skoro dvije godine, ali moram priznati da i dalje čistimo bazu", pojasnio je Krištof.

Crna Gora je popis stanovništva obavila u 2011. godini, a najveću pažnju izazvao je segment etničke i nacionalne karakteristike stanovništva i objava je počela tim podacima.

"Ljude najviše zanima broj stanovnika, raspodjela po regionima i opštinama, obrazovna i druge strukture koje su važne prilikom pripreme projekata za pristup evropskim fondovima", rekla je direktor Zavoda za statistiku Crne Gore Gordana Radojević.

Nastavak na Cafe.ba...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Cafe.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Cafe.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.