Probijen tunel Karaula na putu Sarajevo-Tuzla

Izvor: Cafe.ba, 28.Jan.2015, 17:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Probijen tunel Karaula na putu Sarajevo-Tuzla

Tunel Karaula dužine 902 metra, koji će biti dio magistralnog puta Sarajevo-Tuzla i koji će vožnju između ova dva grada skratiti za 20 minuta, probijen je danas.

Ovaj najzahtjevniji infrastrukturni objekat urađen u posljednjih nekoliko godina u Federaciji BiH omogućiće da se od Olova do Kladnja u budućnosti vozi desetak minuta.

Portal "Kliks" javlja da su radovi na tunelu Karaula počeli 13. avgusta i da su završeni u predviđenom roku.

Osim tunela >> Pročitaj celu vest na sajtu Cafe.ba << dužine 902 metra, biće urađen i evakuacioni tunel dužine 460 metara, a Tuzlanski i Zeničko-dobojski kanton će kroz tunel biti povezani i u sektoru distribucije električne energije.

Najavljeno je da bi tunel Karaula mogao biti otvoren do kraja godine.

Na proboju tunela bilo je angažovano između 80 i 120 radnika, a radilo se intenzivno 24 časa dnevno svakog dana u sedmici.

Probijanje tunela izvršili su austrijski "Štrabag" u partnerstvu sa domaćom građevinskom kompanijom "Entea" iz Sarajeva.

Nastavak na Cafe.ba...






Povezane vesti

Tunel Karaula spas za putnike

Izvor: Nezavisne Novine, 28.Jan.2015

OLOVO - Pedeset godina trajala je agonija za generacije vozača i putnika koji su koristili magistralni putni pravac Tuzla - Sarajevo, preko planinskog prevoja Karaula, nadmorske visine od 910 metara. Saobraćaj na toj dionici puta u zimskom periodu bio je posebno opasan, a nerijetko je zbog nemogućnosti...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Cafe.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Cafe.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.