Politička i krivična odgovornost nisu u istoj ravni

Izvor: Cafe.ba, 14.Jan.2015, 13:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Politička i krivična odgovornost nisu u istoj ravni

SARAJEVO - Inicijativa SNSD-a za smjenu Šefika Džaferovića sa mjesta predsjedavajućeg Predstavničkog doma parlamenta BiH nije pokrenuta sa namjerom da se zaustavi ili uspori konstituisanje vlasti na nivou BiH, izjavio je Srni poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu BiH Nikola Špirić.

"Vlast je moguće konstituisati i sa Džaferovićem i bez njega. Može se na istoj sjednici izabrati novi predsjedavjući iz iste partije i istog naroda kojem pripada Džaferović, za kojeg se >> Pročitaj celu vest na sajtu Cafe.ba << ne vežu hipoteke na koje upozorava potpredsjednik Federacije BiH /FBiH/ Mirsad Kebo", rekao je Špirić.

Špirić je napomenuo da, ukoliko su koalicioni partneri spremni, oni na istoj sjednici mogu izabrati i novi saziv Savjeta ministara BiH, a SNSD im "neće kvariti to zadovoljstvo".

"Sumnje koje iznosi Kebo su ozbiljne i dalje konstituisanje vlasti na nivou BiH je unaprijed diskreditovano, jer ispada da koalicija može opstati samo ako prikriva zločine nad Srbima", smatra Špirić, koji je i potpredsjednik SNSD-a.

Špirić je ocijenio da oni koji u istu ravan stavljaju političku i krivičnu odgovornost Džaferovića, zapravo, stoje iza njega.

"A šta sa nevinim srpskim žrtvama na vozućkom ratištu o čemu govore odrubljene glave sa kojima se igra fudbal? Šta reći porodicama i najbližima koji očekuju pravdu? Zapravo, kuda ide BiH? Ukoliko se na sutrašnjoj sjednici Predstavničkog doma parlamenta BiH ne nađe odgovor na ovo pitanje, bojim se da svi ne zakasnimo", upozorio je Špirić.

Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Staša Košarac potvrdio je da je ovaj klub uputio zahtjev da se u dnevni red treće sjednice Predstavničkog doma parlamenta BiH uvrsti donošenje odluke o razrješenju DŽaferovića dužnosti predsjedavajućeg Doma.

Reagujući na najavljenu inicijativu SNSD-a za njegovom smjenom, Džaferović je ranije ocijenio da je riječ o "politizaciji i pokušaju da se usložni formiranje vlasti na nivou BiH".

Potpredsjednik FBiH Mirsad Kebo dostavio je juče Tužilaštvu BiH novih 2.200 stranica dodatne dokumentacije koja može pomoći u utvrđivanju eventualne odgovornosti Sakiba Mahmuljina, Šefika DŽaferovića i drugih lica u vezi sa ratnim zločinima nad srpskim civilima u mjestu Vozuća, opština Zavidovići.

Nastavak na Cafe.ba...






Povezane vesti

SBB za smjenu Džaferovića

Izvor: Nezavisne Novine, 14.Jan.2015

SARAJEVO - Poslanici Saveza za bolju budućnost BiH podržaće inicijativu za smjenu Šefika Džaferovića, predsjedavajućeg Predstavničkog doma parlamenta BiH, koju je pokrenuo SNSD...Fahrudin Radončić, predsjednik SBB BiH, rekao je da Džaferović ne zaslužuje da bude na čelu multietničkog parlamenta...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Cafe.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Cafe.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.