BiH

SBB za smjenu Džaferovića

SBB za smjenu Džaferovića
SBB za smjenu Džaferovića

SARAJEVO - Poslanici Saveza za bolju budućnost BiH podržaće inicijativu za smjenu Šefika Džaferovića, predsjedavajućeg Predstavničkog doma parlamenta BiH, koju je pokrenuo SNSD.

Fahrudin Radončić, predsjednik SBB BiH, rekao je da Džaferović ne zaslužuje da bude na čelu multietničkog parlamenta kakav je parlament BiH, dodajući da je Džaferović pomogao dovođenje i legalizaciju mnogobrojnih mudžahedina u BiH i uticao na to da rukovodstvo SDA radikalizuje odnose u BiH, vraćajući na političku scenu ratne kadrove.

Staša Košarac, predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH, ranije je rekao da je SNSD potvrdio da je ovaj klub uputio zahtjev da u dnevni red treće sjednice Predstavničkog doma bude uvršteno donošenje odluke o razrješenju Džaferovića.

Inicijativa za smjenu Džaferovića uslijedila je nakon što je Mirsad Kebo, potpredsjednik FBiH, Tužilaštvu BiH dostavio hiljade stranica dokumentacije koja može pomoći utvrđivanju eventualne odgovornosti Sakiba Mahmuljina, Šefika Džaferovića i drugih lica u vezi sa ratnim zločinima nad srpskim civilima u mjestu Vozuća u opštini Zavidovići.

"Inicijativa za smjenu Džaferovića nije pokrenuta s namjerom da bude zaustavljeno ili usporeno konstituisanje vlasti na nivou BiH", rekao je Nikola Špirić, poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH.

"Vlast je moguće konstituisati i sa Džaferovićem i bez njega. Može na istoj sjednici biti izabran novi predsjedavajući iz iste partije i istog naroda kojem  pripada Džaferović, za kojega se ne vežu hipoteke na koje upozorava Mirsad Kebo, potpredsjednik FBiH", rekao je Špirić dodajući da su Kebine sumnje ozbiljne te da je dalje konstituisanje vlasti na nivou BiH unaprijed diskreditovano, jer ispada da koalicija može opstati samo ako prikriva zločine nad Srbima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije