Dokazi protiv Dudakovića

Izvor: RTS, 09.Nov.2011, 18:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dokazi protiv Dudakovića

Nekadašnji komandant Petog korpusa Armije BiH Atif Dudaković u nevolji. Posle ekshumacije tela osam tela srpskih vojnika, kojima su ruke bile vezane bodljikavom žicom, policija pleni dokumentaciju u bihačkoj kasarni Orljani. Pogledajte video snimak Dudakovića kako naređuje streljanje zarobljenika.

Agencija za istrage i zaštitu policije BiH gotovo je okončala pretres i zaplenu dokumentacije iz bihačke kasarne Orljani, gde se nalazi kompletna arhiva Petog korpusa Armije BiH, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << kojim je komandova Atif Dudaković.

"To je dokumentacija koja se odnosi na ratne dokumente i arhive policijskih struktura na tom području u okviru istrage protiv Atifa Dudakovića i drugih osumnjičenih osoba", rekao je portparol Tužilaštva BiH Boris Grubješić.

Ova akcija počela je u utorak, u sklopu istrage ratnih zločina nad Srbima za koje je osumnjičen Dudaković.

U toj kasarni se, prema pisanju medija, nalazi arhiva Petog korpusa iz ratnog perioda, koja je pronađena i zapečaćena tokom istrage koju je SIPA vodila protiv komesara policije Unsko-sanskog kantona Rame Brkića.

Dokazi o ratnim zločinima Petog korpusa pronađeni su i tokom nedavne ekshumacije osam tela ubijenih srpskih vojnika sa rukama vezanim bodljikavom žicom u krugu kasarne "Adil Bešić" u Bihaću.

Atif Dudaković je, u leto 1994. godine, posle sukoba sa pripadnicima Narodne odbrane Autonomne pokrajine Zapadna Bosna, kojom je komandovao Fikret Abdić, naredio streljanje zarobljenika, o čemu svedoči i video snimak.

Krivičnu prijavu protiv Dudakovića, još 2006. godine, Tužilaštvu BiH podneli su tadašnji predsednik i premijer Republike Srpske, Dragan Čavić i Milorad Dodik. Prijava je podneta nakon što su televizije u RS emitovale snimke kako Dudaković naređuje ubijanje srpskih vojnika i civila.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Pogledajte kako Dudaković naređuje strijeljanje zarobljenika (Video)

Izvor: Nezavisne Novine, 09.Nov.2011

SARAJEVO- Bivši komandant Petog korpusa Armije BiH Atif Dudaković, protiv kojeg se godinama vodi istraga za ratne zločine ponovo je dospio u centar pažnje, posebno poslije objavljivanja video snimka u kome naređuje likvidaciju zarobljenika prilikom osvajanja mjesta Izočić kod Bihaća.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Amor Mašović krije dokaze o zločinima

Izvor: Vesti-online.com, 10.Nov.2011, 16:06

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) prejuče su pretresali prostorije kasarne Orljani u Bihaću u potrazi za dokazima koji bi mogli da posluže u procesu protiv nekadašnjeg komandanta Petog korpusa tzv. Armije BiH, saznaju "Vesti"...Iz SIPA i Tužilaštva BiH nisu želeli da otkriju...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.