Izvor: Radio Slobodna Evropa, 21.Okt.2015, 16:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PEN i CDNK : Retrogradne snage protiv Crne Gore

Crnogorski PEN centar i Crnogorsko društvo nezavisnih književnika, apeluju na domaću i inostranu javnost da osudi retrogradne političke snage koje, kako su naveli, nasilnim putem namjeravaju ugroziti crnogorsku državnost, kulturnu i nacionalnu posebnost, multikulturni karakter društva i evroatlansko opredjeljenje većine građana Crne Gore.

"Tronedjeljni protesti manjeg dijela opozicije pred zgradom crnogorske Skupštine, prema unaprijed planiranom scenariju, završili su napadom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Slobodna Evropa << na policiju, uništavanjem privatne i društvene imovine, i pozivanjem na građanski rat" stoji u saop[tenju ove dvije organizacije.

Nemile scene koje se ovih dana događaju u glavnom gradu Crne Gore, dugo su pripremane i najavljivane kako bi se Crna Gora onemogućila u daljem procesu evroatlanskih integracija, jer ideolozi rušilačkih protesta još se nijesu pomirili sa činjenicom da je naša zemlja nezavisna, međunarodno priznata, i u skladu s tim suverena da donosi odluke sa svojim nacionalnim interesima", saopštili su Mladen Lompar, predsjednik Crnogorskog PEN Centra i Milorad Popović, predsjednik CDNK.

Prema njihovim riječima, o ideološkoj pozadini rušilačkih demonstracija najbolje svjedoči javna podrška koju demonstranti dobijaju od autoritarnog režima Vladimira Putina, kleronacionalističkih krugova iz Beograda, predvođenih Srpskom pravoslavnom crkvom, strankom Vojislava Koštunice i ljotićevskom organizacijom Dveri.

"Politička grupacija, čiji je neprikosnoveni lider četnički vojvoda Andrija Mandić, uz podršku nekih medija koji su do juče propagirali proevropski i pronatovski kurs Crne Gore, ukoliko ne bude odlučnog reagovanja državnih organa i jasne osude većinske javnosti, neće prezati da vrati Crnu Goru u vrijeme predreferendumske nestabilnosti iz vremena Slobodana Miloševića", ističu Lompar i Popović.

Naglašavaju da se Crna Gora danas nalazi na još jednoj istorijskoj raskrsnici.

"Da li će se vratiti u mračne devedesete godine ili će nastaviti jedinim putem koji joj garantuje dugoročnu stabilnost i opšti napredak. Ulazak naše zemlje u Evropsku uniju i NATO pakt je od sudbinske važnosti, ne samo za sadašnju generaciju", poručili su Lompar i Popović.

Oglasila se i Dukljanska akademija nauka i umjetnosti (DANU) koja je saopštila da Crnu Goru ovih dana obilježava nasilje, čiji protagonisti, pod izgovorom borbe za smjenu vlasti, svoju negativnu energiju usmjeravaju na rušenje suverenosti i legitimnih usmjerenja svoje domovine.

"Skupština Crne Gore, koju su izabrali crnogorski građani, bira i ocjenjuje Vladu, i jedino ona, Skupština, ima pravo je opozove, da joj ne da podršku - ako većinski ocijeni da ne radi po Ustavu - i u interesu Države i crnogorskih građana. Demokratičnost koja se manifestuje na ulici često se pretvara u anarhiju, u nasilje koje može da progradira u krvave obračune i građanski rat", saopšteno je iz Dukljanske akademije nauka i umjetnosti povodom nedavnih događaja u Podgorici.

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Slobodna Evropa. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Slobodna Evropa. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.