Održano ročište Mahmuljinu: Odluka o pritvoru u toku dana

Izvor: Cafe.ba, 09.Dec.2015, 16:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Održano ročište Mahmuljinu: Odluka o pritvoru u toku dana

SARAJEVO – Pred Sudom BiH održano je ročište na kojem se raspravljalo o zahtjevu Tužilaštva BiH da bivšem komandantu Trećeg korpusa takozvane Armije BiH Sakibu Mahmuljinu, osumnjičenom za ratne zločine nad Srbima kod Vozuće, bude određen jednomjesečni pritvor, ali odluku o tome biće donešena tokom dana, javlja novinar "Nezavisnih".

Mahmuljin Sakiba, rođenog 13.10.1952. godine u Kozarcu, državljanina BiH, pripadnici SIPA po nalogu Tužilaštva BiH uhapsili su juče.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Cafe.ba << />
Osumnjičeni je pod istragom i osumnjičen je da je u svojstvu komandanta 3. korpusa Armije RBiH postupao suprotno odredbama međunarodnog humanitarnog prava i Ženevskih konvencija.

On je osumnjičen za zločine počinjene u periodu od mjeseca jula do mjeseca oktobra 1995. godine za vrijeme izvođenja ofanzivnih borbenih dejstava jedinica 3. Korpusa ARBiH na širem području Vozuće, u kojima je sudjelovala i jedinica Odred „El Mudžahidin“, čiji su pripadnici za vrijeme ovih borbenih dejstava počinili ubistvo oko 50 ratnih zarobljenika srpske nacionalnosti koji su prethodno oteti od druge jedinice 3. korpusa, koja je izvšila zarobljavanje.

Također, navedeni osumnjičeni tereti se za nečovječno postupanje prema oko 20 ratnih zarobljenika i civila koje su navedeni odbijali odmah predati jedinici  Vojne policije u skladu sa komandama.

Sakib Mahmuljin, kao komandant 3. Korpusa ARBiH, tereti se da je propustio da spriječi počinjenje ovih krivičnih djela ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika i civila od strane pripadnika jedinice „El Mudžahidin“, te je propustio da iste kazni nakon počinjenog zločina.

On se tereti da je imao informacije da se pripadnici ove, njemu podređene jedinice spremaju počiniti ova krivična djela odnosno da su ih već počinili, ali nije ništa preduzeo kako bi spriječio zločine i kaznio počinioce, te mu  se stavlja na teret komandna odgovornost za krivična djela koja su počinili njemu podređeni pripadnici Odreda „El Mudžahidin“.

Mahmuljin Sakib osumnjičen je za krivično djelo ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika, ratnog zločina protiv civilnog stanovništva i ratnog zločina protiv ranjenika i bolesnika.

Nastavak na Cafe.ba...






Povezane vesti

Mahmuljinu sude po blažem zakonu?!

Izvor: Vesti-online.com, 10.Dec.2015, 09:31

Tužilaštvo BiH tražilo je pritvor za nekadašnjeg komandanta Trećeg korpusa takozvane Armije BiH Sakiba Mahmuljina koji je uhapšen zbog ratnog zločina nad Srbima u Vozući. Odluka o pritvoru do zaključenja ovog broja "Vesti" nije bila doneta, ali kakva god ona bila, u startu celog slučaja jasno...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Cafe.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Cafe.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.