Njemačka podržava evropski put Bosne i Hercegovine

Izvor: Cafe.ba, 18.Sep.2015, 12:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Njemačka podržava evropski put Bosne i Hercegovine

SARAJEVO - Njemačka će nastaviti podržavati evropski put Bosne i Hercegovine koji je zasnovan na njemačko-britanskoj inicijativi, rečeno je danas u Sarajevu nakon susreta delegacije Savezne Republike Njemačke sa članovima kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH.

Članica Bundestaga Petra Ernstberger ocijenila dobrim ovakav pristup približavanja BiH Evropskoj uniji, dodajući da je demokratija ponekad dugotrajna, ali je važno postići kompromis jer tada je sve moguće.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Cafe.ba << />
- Optimist sam kada je vaša zemlja u pitanju. Nadam se da će biti dovoljno političke volje da bi zemlja krenula u pravom smjeru - istakla je Ernstberger i izrazila nadu da će ponovo posjetiti BiH kada će moći osjetiti napredak.

Potpredsjedavajući Doma naroda PSBiH Safet Softić naglasio je da je tokom prijateljskog susreta razgovarano o evropskom putu BiH, o preprekama koju zemlju čekaju na tom putu, ističući da prioriteti u BiH na tom putu trebaju biti na temelju razvoja ekonomije.

Ernstberger i Softić novinare su upoznali da će dvije uspješne studentice iz BiH od 1. januara 2016. godine boraviti u njemačkom Bundestagu da bi se upoznale o radu ovog parlamentarnog tijela, a tokom boravka u uredu jednog od poslanika Bundestaga bit će upoznate o zadacima i obavezama u njegovom parlamentarnom radu.

Studentice će imati priliku da upoznaju njemački sistem, demokratiju te njemački funkcionalni federalizam te mogućnost da pohađaju seminare na tri univerziteta u Berlinu, a Ernstberger je izrazila nadu de će se ovi studenti vratiti u svoju zemlju te uz pomoć stečenih znanja pomoći na njenom putu ka napretku.

Bundestag je osigurao devet međunarodnih parlamentarnih stipendija (IPS) za izuzetno nadarene studente iz Makedonije, Kosova, Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

U njemačkoj delegaciji koja je posjetila BiH bili su još potpredsjednik za studij i nauku s Tehničkog univerziteta Berlin Hans-Ulrich Heiß i rukovodilac pododsjeka za informacije i rad s javnošću u Bundestagu G.

Nastavak na Cafe.ba...






Povezane vesti

Njemačka podržava evropski put Bosne i Hercegovine

Izvor: Nezavisne Novine, 18.Sep.2015

SARAJEVO - Njemačka će nastaviti podržavati evropski put Bosne i Hercegovine koji je zasnovan na njemačko-britanskoj inicijativi, rečeno je danas u Sarajevu nakon susreta delegacije Savezne Republike Njemačke sa članovima kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH...Članica Bundestaga Petra...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Cafe.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Cafe.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.