Neutralisanje avio-bombe na području Bosanske Otoke

Izvor: Cafe.ba, 21.Okt.2015, 16:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Neutralisanje avio-bombe na području Bosanske Otoke

Oružane snage BiH će od sutra do 25. oktobra angažovati sve neophodne kapacitete i sredstva da pomognu u pripremi i neutralisanju zaostale avio-bombe iz Drugog svjetskog rata na području Bosanske Otoke, u opštini Bosanska Krupa.

U skladu sa zahtjevom Operativno-komunikacijskog centra 112, upućenim na zahtjev Federalne uprave civilne zaštite, Oružane snage BiH će u ovom periodu angažovati jednu pješadijsku četu sa četiri teretna motorna vozila koja će raditi na izradi >> Pročitaj celu vest na sajtu Cafe.ba << zaštitnog zida, nakon čega će 25. oktobra jedan tim Deminerskog bataljona Brigade taktičke podrške biti angažovan na pomoći pri neutralisanju avio-bombe.

Iz Ministarstva odbrane BiH saopšteno je da su pripadnici Oružanih snaga BiH, koji učestvuju u ovom zadatku, spremni i obučeni u skladu sa najvišim NATO standardima za ovako zahtjevne zadatke.

Ranijim izviđanjem, pomoću rendgenskog snimanja, Oružane snage BiH utvrdile su da je riječ o avio-bombi američkog porijekla teškoj oko 250 kilograma.

S obzirom na to da je riječ o bombi velike razorne snage, koja je nađena u naseljenom mjestu /sedam metara od najbliže porodične kuće/, ove aktivnosti predstavljaju veliku opasnost za stanovnike Bosanske Otoke.

Zbog vrste bombe i njenog upaljača, te gustoće naseljenosti područja, ovo je jedan od najkompleksnijih slučajeva neutralisanja avio-bombe u BiH, zbog čega se sve koordinacijske aktivnosti, posebno sa Federalnom upravom civilne zaštite i lokalnim stanovništvom, sprovode uz opsežne pripreme, s posebnom pažnjom na bezbjednosne procedure i standarde, kako bi rizik po ljudske živote bio sveden na najmanju moguću mjeru.

Oružane snage BiH biće angažovane u skladu sa procedurama koje proističu iz Sporazuma o saradnji između Ministarstva odbrane i Ministarstva bezbjednosti BiH u oblasti reagovanja na prirodne ili druge nesreće.

Nastavak na Cafe.ba...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Cafe.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Cafe.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.