Formiranje Vlade FBiH: Apetiti veći od broja ministarstava

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 26.Feb.2015, 12:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Formiranje Vlade FBiH: Apetiti veći od broja ministarstava

U srijedu uveče su prekinuti razgovori o formiranju Vlade Federacije BiH, koji će, kako je najavljeno, biti nastavljeni u nedjelju, 1. marta, u poslijepodnevnim satima. To znači da je novi krug pregovora delagacija Stranke demokratske akcije, Hrvatske demokratske zajednice BiH i Demokratske fronte, bio neuspješan.

Prema izjavama zamjenika predsjednika SDA Bakira Izetbegovića, predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića i predsjednika DF–a Željka Komšića, “zapelo” >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Slobodna Evropa << je kod broja ministarstava koja će pripasti kojoj stranci, što znači da se nije došlo ni do njihove konretne raspodjele.

Naime, apetiti su mnogo veći od broja ministarstava u Vladi Federacije, kojih je 16.

Dragan Čović ostaje pri ranijem stavu da HDZ-u BiH pripada šest ministarstava. Isti broj ministarstava želi za DF Željko Komšić.

Bakir Izetbegović je izjavio da je njegova stranka spremna ustupiti jedno ministarstvo i umjesto osam, imati sedam ministara.

Iako učesnici razgovora nisu željeli govoriti o tome koja ministarstva žele, iz nekih ranijih javnih istupa je očigledno da bi svi htjeli Ministarstvo finansija, zatim Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva.

Do nedjelje ostaje da se vidi da li će DF ili HDZ BiH ostati pri svojim željama istavovima, ili će neko “popustiti”.

Zamjenik predsjednika SDA, Bakir Izetbegović je, je nakon sastanka izjavio:

“DF je dao koncesiju kod raspodjele ministarstava u Vijeću ministara i pristao je na samo jedno mjesto ministra i jedno zamjeničko mjesto. Mislim da je za ovaj ustupak trebalo biti više sluha u HDZ-u BiH. Mi iz SDA smo spremni da damo jednu od bošnjačkih pozicija. HDZ BiH ne samo što nije spreman da ustupi jednu od hrvatskih pozicija nego traži i srpsku. Tako da preostaje do nedjelje da, ili HDZ odustane od svog zahtjeva ili da DF ide na manji broj ministarstava, da ide na kvalitet a ne kvantitet. Naime, postoje u Vladi Federacije ministarstva koja vrijede kao dva druga. Tako da se i takav dogovor može postići”, kaže Izetbegović.

Lider HDZ-a BiH Dragan Čović je izjavio da on zagovara stav da u nedjelju partneri u formiranju vlasti u Federaciji BiH jasno kažu mogu li ili ne mogu formirati vlast.

“Ne treba ništa zakivati. Ako se možemo dogovoriti možemo, a ako ne onda treba tražiti druge koncepte. Nas trojica imamo međusobno povjerenje, ali unutar naše infrastrukture ono je nedovoljno. Vidjet ćemo šta će biti do nedjelje”, rekao je Čović.

Neuspjeh u formiranju Vlade Federacije može se odraziti i na odugovlačenje u konstituisanju Vijeća ministara BiH, čiji je mandatar Denis Zvizdić i u kojem su stranke – pobjednice, podijelile minsitarstva a takođe se znaju i gotovo svi ministri novog saziva Vijeća ministara. Ali, prema ranijem dogovoru vladajuće koalicije, prvo treba formirati federalnu Vladu a onda ministarsko vijeće BiH.

To je potvrdio, u srijedu uveče Čović uz ovu izjavu: “Ne dolazi u obzir imenovanje Vijeća ministara, bez Vlade FBiH“.

Peti je mjesec od održanih opštih izbora u BiH i samo je formirana Vlada RS.

Umjesto da se analizira prvih 100 dana rada, federalna i Vijeće ministara još nisu ni konstituisani.

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Slobodna Evropa. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Slobodna Evropa. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.