Čović: Izmjene Dejtona nanijele štetu BiH

Izvor: Cafe.ba, 19.Sep.2015, 13:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čović: Izmjene Dejtona nanijele štetu BiH

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović izjavio je da su promjene Dejtonskog sporazuma u odnosu na njegov izvorni oblik pravljene da bi se lakše donosile odluke, ali da je tim intervencijama nanesena šteta BiH.

Čović, koji učestvuje na skupu "20 godina Dejtona - Pogledi" u Banjaluci, pojasnio je da je rezultat toga da se grubo poigralo sa osnovnom idejom tog sporazuma i da su narušeni odnosi ravnopravnosti, suverenosti i konstitutivnosti tri naroda u BiH, ali i >> Pročitaj celu vest na sajtu Cafe.ba << drugih koji se ne izjašnjavaju kao konstitutivni narodi.

On je istakao da je na taj način, a na uštrb donošenja brzih rješenja, potpuno zanemaren aspekt ravnopravnosti naroda koji je osnova utemeljenja odnosa koji bi trebalo da vrijede u BiH.

"Umjesto da izgrađujemo odnos za traženjem rješenja konsenzusom, kompromisom, otišli smo u pogrešnom pravcu i tu je međunarodna zajednica vidno pogriješila", naglasio je Čović.

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović rekao je da je Dejtonski sporazum u momentu donošenja bio dobro rješenje, ali da je predvidio da se mijenja i ide ka boljim rješenjima, te istakao potrebu da se gleda prema budućnosti.

Izetbegović smatra da su se od donošenja bonskih ovlaštenja pa do pada "aprilskog paketa" desile stvari koje su "BiH učinile bar malo funkcionalnijom".

On je naglasio da Aneks 7, kao "srce Dejtona", nije ispunjen jer nije vraćena sva imovina niti je u potpunosti ostvaren.

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić rekao je da je osnovni cilj Dejtonskog sporazuma bilo zaustavljanje sukoba u BiH, a da je u taj sporazum ugrađena i mogućnost evropskih integracija BiH.

"Ako bi bili spremni da djelujemo po izvornom Dejtonu i poštujući ustavne i zakonodavne nadležnosti svih nivoa vlasti i usvajamo dokumente koji ne zadiru u nadležnost bilo kojeg nivoa vlasti, onda ćemo postati spremni da mnogo aktivnije djelujemo unutar svih projekata i programa EU", istakao je Zvizdić.

Nastavak na Cafe.ba...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Cafe.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Cafe.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.